Počinje Europski tjedan kretanja

66

U razdoblju od 16. do 22. rujna širom Europe, te u mnogim gradovima na drugim kontinentima održati će se deseto jubilarno izdanje najmasovnije manifestacije posvećene održivom kretanju – Europskog tjedna kretanja. Ove se godine Europski tjedan kretanja odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neke od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2011. glasi ‘Alternativna mobilnost‘ (‘Alternative Mobility’).

Potpisivanjem Povelje sudjelovanja u Europskom tjednu kretanja Grad Rijeka priključuje se obilježavanju Europskog tjedna kretanja, koji se ove godine obilježava u sklopu kampanje Rijeka u kretanju.

Prvi dan kampanje, petak 16.09.2011. obilježiti će čak kroz  dvije različite i vrlo zanimljive  cjeline.Prijepodnevni sati rezervirani su za predavanja, pa će se tako u Vijećnici Grada Rijeke od 10:00-10:45 sati održati predavanje na temu Zaštita od sunčevog zračenja pod pokroviteljstvom Vichyja. U Gradskoj Vijećnici, od 11:30 – 12:45h, održati će se drugo predavanje na temu ozona i globalnih klimatskih promjena, Kornelije Špoler Čanić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Predavanjima će se odazvati učenici Medicinske škole, Kozmetičke škole, Gimnazije Andrije Mohorovičića, kao i Mladi čuvari okoliša. Predavanja su otvorenog  tipa, pa su  pozvani svi zainteresirani građani.

Kako bi potaknuli građane da što više koriste “obične“ stepenice umjesto pokretnih stepenica i liftova kampanja Rijeka u kretanju seli se u Tower Centar Rijeka gdje će se od 18-21h održati nagradna lutrija za sve one građane koji se odluče kretati običnim stepenicama.

Drugi dan kampanje, subota 17.09.2011. posvećen je prezentaciji sportskih i plesnih klubova i udruga u akciji pod nazivom Korzo se kreće, kad će Korzo postati pozornica za sve sportske i plesne klubove i udruge koje će prezentirati svoj rad i program. Svaki klub imati će svoj „aktivni„ dio Korza kako bi svi zainteresirani građani mogli popričati s trenerima i prisutnim članovima te naravno saznati gdje doći na prvi trening, jer početak jeseni je pravo pravo vrijeme za aktivnu rekreaciju. Aerobik, hip hop, plivanje, triatlon, pilates, fitness, zumba, free running, capoeira, rugby, ples  samo su neke od aktivnosti koje će se predstaviti na Korzu u subotu od 10 do 14 sati.

Izvođači će se izmjenjivati na glavnoj pozornici i predstaviti atraktivne  točke, dok će program moderirati i voditi Dražen Turina Šajeta zajedno s Marijanom Zorić, mladom snagom Radio Rijeke. U zabavnom dijelu programa nastupiti će i dječji zborovi Mali Riječani, Morčići i Tratinčice.

Kako bi u Rijeci smanjili promet barem na jedan dan te time Gradu dali da „diše“, Autotrolej će osigurati za sve građane besplatnu vožnju autobusima u prvoj zoni od 9-15 sati. Preporuka organizatora svim građanima je da izađu jednu stanicu prije i prošeću do Korza.

Treći dan kampanje, nedjelja 17.09.2011. obilježava se programom Riječke šetnice. Projektom Riječke šetnice  i Grad Rijeka priključio se Europskoj mreži zdravih gradova, a u sklopu Europskog tjedna kretanja biti će organizirana šetnja ovom prelijepom Riječkom šetnicom, pod motom „Svi na Riječke šetnice!“  i pod vodstvom  Dragana Japela iz Planinarskog društva “Duga”. Izletnici će se uputiti s Donje Vežice (točnije okretišta autobusne linije br. 6) prema Astronomskom centru Rijeka i proći trima označenim stazama : Staza bora i vrijeska (Donja Vežica – Gornja Vežica), Staza klena i sljeza, (Gornja Vežica – Sveti Križ),  Staza jasena i šipka, (Sveti Križ – Sveta Ana). Početak šetnje u 10h idealan je za gradsko planinarenje i zdrave navike već od ranog jutra.

Na startu svi polaznici će dobiti promotivne majice i vodu, a na cilju  će sve izletnike dočekati ukusni sportski sendviči iz Gric&Guca, kao i informativno-edukativni štand Plive na kojem će moći dobiti potrebne informacije o zaštiti svog zdravlja.

Četvrti dan kampanje, ponedjeljak 19.09.2011.posvećen je ispitivanju građana na temu kretanja u cilju spoznaje navika kretanja građana Rijeke i okolice. Anketa pod motom „Recite nam krećete li se?“ održati će se na Korzu u ponedjeljak, 19.9.2011. od 10h, a  anketiranje se provodi u suradnji s Gradom Rijekom, studentima udruge PSIRIUS – Filozofski fakultet, odsjek za Psihologiju i Mladim čuvarima okoliša. Stoga se svi građani mole da odvoje  minutu vremena i sudjeluju u istraživanju.

Peti dan kampanje, utorak 20.09.2011. obilježiti će se monitoringom prometa, koji će  Mladi čuvari okoliša sa svojim mentorima provest brojanjem vozila te putnika u automobilima na lokacijama: Zvonimirova ulica, Ulica 1. maja, Strossmayerova ulica, Vukovarska ulica, Laginjina ulica, Ulica Franje Račkog. Popodne je rezervirano za šetnju Molo Longom namijenjenu svima, kako svim uzrastima, tako i svima onima koji imaju posebne potrebe. Nakon uspješne obiteljske šetnje i proslave Svjetskog dana obitelji u sklopu prvog djela kampanje Rijeka u kretanju, riječki šetači se vraćaju na riječku morsku šetnicu u utorak, 20. rujna od 17 do 19 sati. Kampanja Rijeka u kretanju u  šetnju Molo Longom uključiti će osobe s invaliditetom i posebnim potrebama, a šetnji će se priključiti: Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, Društvo za sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom, kao i Forca plivački klub za osobe s invaliditetom.

Svi šetači moći će uživati u zabavnom programu, atraktivnim plesnim točkama, kao i umjetničkim radovima duž šetnice. Zabavnim program vješto će moderirati Dražen Turina Šajeta, službeni voditelj kampanje Rijeka u kretanju.

Šesti dan kampanje, srijeda, 21.09.2011.obilježiti će se u jutarnjim satima oslikavanjem autobusnog stajališta ispred Dvorane Mladosti na Trsatu, čime će Mladi čuvari okoliša označiti zadnje odredište Riječke šetnice.

Isti dan Riječke šetnice posjetiti će i riječki osnovnoškolci koji će se uputiti u šetnju dionicom Riječkih šetnica od Trsata do Planetarija pod vodstvom Dragana Japela iz Planinarskog društva “Duga”. Sva djeca će dobiti majice, sendvič i vodu te je za njih organizirano edukativno predavanje u Astronomskom centru Rijeka.

Sedmim danom kampanje, 22.09.2011. obilježavanje Europskog tjedna kretanja došlo je do samog kraja, a kako to uvijek biva na kraju dolazi poslastica, šetnja za kompjuteraše koju će predvoditi ekipa iz muzeja Peek&Poke u četvrtak, 22. rujna od 17 sati.

S obzirom da se radi o informatičarima, kompjuterašima i simpatičnim i dragim geekovima, koji većinu svog vremena provode pred računalom, ovakvo razgibavanje će im itekako dobro doći. A da šetnja ne bude prenaporna svi zainteresirani, bili kompjuteraši ili ne, uputiti će se na osvježavajuću „cugu“ kojom časti Sabrage pub na Trsatu, od Peek&Poke muzeja direktno Trsatskim stubama, koje će ovim putem probati prebrojati. Za besplatno osvježenje dovoljno je samo od popularne maskote Hoda dobiti pečat koji ukazuje da je šetnja obavljena.

Komentari