Počinje jedinstveni 3. History Film Festival – Atraktivni naslovi, poznati autori, filmske priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

46

Intrigiraju vas tajne iz života slavnih, priče nepoznatih junaka, zataškane priče, politika, umjetnost, glazbeni dokumentarci, priče koje su oblikovale svijet…uzbudljivi filmski naslovi i bogat popratni program na nekoliko lokacija, sve nam to donosi treće izdanje jedinstvenog međunarodnog History Film Festivala koji će se od 10. do 14 rujna 2019. godine održavati u Rijeci, Matuljima, Crikvenici i Novom Vinodolskom.

Publika će imati priliku uživati u čak 30 filmova u službenom programu HFF-a na nekoliko lokacija, HKD-u na Sušaku, Circolu, Kinu Štacion u Matuljima, Dvorani Zora u Crikvenici i Kući braće Mažuranić u Novom Vinodolskom.

Ovogodišnji History Film Festival započinje danas, 10. rujna u 20 sati otvorenjem svjetske izložbe bauhaus imaginista u suradnji s Goethe-Institut Kroatien i Galerijom Kortil.

Nakon službenog otvorenja festivala, večeras, 10. rujna, u 21,30 sati, u Velikoj dvorani HKD-a na Sušaku bit će prikazan film “Trump: anatomija jednog čovjeka’’ francuskog redatelja i bivšeg ministra kulture Frédérica Mitteranda.

trump
Tko je zapravo Donald Trump? Istražujući njegovu osobnu povijest, djelovanje njegove osobnosti, nedostatke i slabosti koje skriva, ali i njegove kvalitete, ovaj dokumentarac pruža jedinstven portret čovjeka kako bi se razumio njegov uspjeh.

rosemary

Publika će večeras, u 19,05 sati u Velikog dvorani HKD-a na Sušaku imati priliku pogledati film “Što se dogodilo s Rosemary Kennedy?” redatelja Patica Jeudya, tragičnu priču o JFK-ovoj sestri koja je 1941. tajanstveno nestala iz javnosti nakon lobotomije koju je naručio njezin otac…dokumentarni film istražuje do danas najtamniju tajnu Kennedyjevih, prikazuje priču o mladoj ženi žrtvovanoj od vlastite obitelji, čija je fragilnost bila nespojiva s ambicijama klana Kennedy.

Novost je ovogodišnjeg History Film Festival je program dostupnosti filmskog programa za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha pod nazivom „Inkulzivno kino“. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film „Love is Potatoes“’’ (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima i otići u kino sa svojom obitelji i prijateljima. Publika će moći doživjeti „Inkulzivno kino“ u subotu, 14. rujna u HKD-u, posljednjeg dana History Film Festivala.

Prilagodba filmskog programa ima integrativni i inkluzivni karakter, film je danas neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja.

Bitno je reći da je History Film Festival još uvijek jedini međunarodni festival fokusiran isključivo na povijesne dokumentarne filmove. U svijetu u posljednje vrijeme postoji sve veće zanimanje filmskih autora, a usporedno s time i sve veći interes publike za pričama iz prošlosti. Obzirom da često u razgovoru s raznim ljudima možemo čuti da povijest smatraju dosadnom, trudimo se na History Film Festivalu prikazati povijest ne samo kroz priče o Drugom svjetskom ratu, Hitleru, Staljinu, već kroz otkrivanje zataškanih priča, priče o junakinjama i junacima o kojima ne znamo mnogo, a trebali bismo znati, ili pak kroz priče malih, sasvim nepoznatih ljudi, koji su postali protagonisti velike Povijesti. 

 Program trećeg izdanja History Film Festivala specifičan je po raznim lokacijama na kojima će se filmovi prikazivati. Tako će publika moći uživati u filmskom programu u Rijeci (HKD na Sušaku, gdje se odvija glavnina programa; Circolo gdje će se prikazati sjajan film o Leonardu, kao i dva talijanska dokumentarca čiji će autori biti prisutni na projekcijama; Galerija Kortil u kojoj se svakoga dana od 17 sati odvija interdisciplinaran program Bauhaus 100; Botel Marina koji će ovih dana biti dom mnogim filmskim autorima, ali i mjesto za master class predavanja: Božidar Domagoj Burić će u četvrtak, 12. rujna govoriti o nastanku i realizaciji visokobudžetnog serijala ”Doba Uskoka”, dok će Igor Bezinović u subotu, 14. rujna predstaviti svoj nadolazeći film ”Fiume o morte!”. U filmskom programu History Film Festivala moći će uživati i publika izvan Rijeke jer će se neki od filmova iz službene selekcije prikazati u Kinu Štacion u Matuljima, Dvorani Zora u Crikvenici te Kući braće Mažuranić u Novom Vinodolskom.

Treće izdanje History Film Festivala proći će u znaku žena: žena kao autorica, žena kao protagonistkinja, pa i žena koje dominiraju u žiriju“, kazala je za Teklić. hr producentica Tiha Modrić, organizatorica History Film Festivala.

https://www.teklic.hr/event/3-history-film-festival-uzbudljivi-filmski-naslovi-i-i-bogati-popratni-program-na-sedam-lokacija/149256/

I zaista, članovi žirija 3. History Film Festivala su Anna Ferens, nagrađivana poljska redateljica, scenaristica i producentica dokumentarnih filmova te novinarka s diplomom iz novinarstva i političkih znanosti Sveučilišta u Varšavi, Ksenija Zubković, kulturologinja na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, Tiha K. Gudac, redateljica, scenaristica i producentica iz Zagreba, Ingeborg Fülepp, filmska i TV montanžerka, i jedini među ženama Greg Fox, kanadski je snimatelj i redatelj.

U ovogodišnjem žiriju publike su Vivien Karlović, scenaristica i dramska  spisateljica, Benedikt Perak, indolog i lingvist, Gianfranco Miksa, novinar, Amir Muzur, povjesničar znanosti, Dunja Pavešić, marketing managerica i Šama Selimović, etnologinja.

 

 

 

Komentari