Počeo četvrti Ciklus turskog filma u Art-kinu

140

CIKLUS-TURSKOG-FILMA

Bogati ovogodišnji ciklus sinoć je otvorila drama Leptirov san koja je snimljena prema istinitoj priči o dva mlada pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća. Obiteljska drama Ljetna vježbenica smještena je u malo mjesto nedaleko od obale Sredozemnog mora gdje živi 10-godišnji Ali sa svojom obitelji. Iako je sve naizgled mirno, ispod površine ključaju tenzije…

Vremena i vjetrovi prate jednostavne i marljive ljudi koji se pokušavaju nositi sa životnim nedaćama te žive u skladu s ritmom zemlje, zraka, vode, dana, noći, godišnjih doba. Rana na srcu prati učitelja razredne nastave i idealista Nazima koji odlazi u mirovinu te se vraća kući u Istanbul nakon 15 godina provedenih u jednom siromašnom selu u istočnoj Turskoj. U filmskom klasiku Tri prijatelja pratimo 30-godišnje Muratija i Mıstıka te 60-godišnjeg fotografa Artina koji žive u trošnoj vili u Albanskom selu (Arnavutköy) u Istanbulu, jedva krpajući kraj s krajem.

Jedne večeri u parku upoznaju slijepu Gül (Ružu), sažale se nad njom, odvedu je u svoj oronuli dom i predstave joj se kao bogati ljudi.

ciklus turskog filma

 

U niskobudžetnom, autobiografskom prvijencu Brodovi od kora lubenica, Ahmet Uluçay progovara o djetinjstvu i filmu koji zaokupira pažnju dva mladića koji žive u malom anadolskom selu Tepecik. Originalni naziv filma može se prevesti kao «Pričaj mi Istanbule» i kao što sam naslov sugerira, film Istanbulske priče sastoji se od pet moderniziranih klasičnih priča. Drama Očekujući raj smještena je u 17. je stoljeće kada Hrvat po imenu Eflatun koji je kao danak u krvi stigao u prijestolnicu Osmanskog carstva kao uspješni majstor minijature.

ciklus-turskog-filma

Naš duboki očaj je priča o dva bliska prijatelja i cimera u kasnim tridesetima, čiji se miran život potpuno poremeti kada dopuste da se u njihov stan useli sestra zajedničkog prijatelja. Radnja filma Adam i vrag započinje na prvi je dan mjeseca Ramazana, kada na željezničku postaju jednoga maloga mjesta u Anadoliji stižu Hasan, njegova mlada žena i kćerka. Hasan je čuo kako ova mala zajednica traži imama koji bi ih vodio u molitvi te djecu podučavao vjeri i Kur’anu.

Četvrti Ciklus turskoga filma održava se zahvaljujući Društvu hrvatsko turskog prijateljstva Rijeka i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Ulaz je slobodan.

Komentari