Počeo 8. ZagrebDox

111

U Movieplexu, u Centru Kaptol sinoć je započeo 8. ZagrebDox! Nakon ceremonije otvaranja u četiri ispunjene kino dvorane prikazan je izraelski film ‘Dječak dupin’ autorskog dvojca Yonatana Nira i Dania Menkina.

Na samom početku, sve posjetitelje pozdravio je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski. ‘Jako nam je drago što otvaramo još jedan festival – mi ga običavamo zvati svečanost dokumentaraca – koji radimo isključivo za vas, našu publiku. Glavni cilj kojim se vodimo pri realizaciji ZagrebDoxa je približiti dokumentarce publici. I ove godine odabrali smo program koji uključuje niz dokumentaraca te vjerujemo da će svatko među tim mnoštvom pronaći nešto za sebe. Nama kao organizatorima najdraži su trenuci kada ljudi, izlazeći iz dvorane, komentiraju i raspravljaju o upravo odgledanim filmovima. Zbog takvih trenutaka mi radimo festival.

‘Ove godine imamo i dva programa više nego prethodnih godina kao i puno opsežniji program za profesionalce, ZagrebDox Pro, a na festival nam, među pedesetak stranih gostiju, stižu i dvoje izuzetno važnih direktora festivala, Ally Derks, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA-e te Krzysztof Gierat, direktor Krakow Film Festivala, te naravno sjajan američki autor, Jay Rosenblatt. Ono što me dodatno jako veseli je suradnja ZagrebDoxa i Zagreb filma u vidu izdavanja DVDa s izborom filmova ‘velikana’ hrvatskog dokumentarizma, Krste papića. Riječ je o prvom kritičkom izdanju jednog dokumentarista u Hrvatskoj‘, dodao je. Potom je na podršci zahvalio generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu, Movieplexu i Centru Kaptol, Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, europskom fondu MEDIA te svim ostalim sponzorima i partnerima. Potom je pozvao gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića da otvori festival.

‘Zahvalio bih vam što nam posljednjih osam godina omogućujete ovakvu manifestaciju. Ponosni smo što vas iz godine u godinu podržavamo u vašem naporu da publici približite dokumentarni film. Parafrazirat ću redatelja Stevena Spielberga: „Nijedan film, nijedna knjiga, nijedan glazbeni broj ne može rješiti sve svjetske probleme. Ali mogu barem pokušati.“ Želim vam još jedan ugodan i zanimljiv praznik dokumentaraca‘, izjavio je Milan Bandić te proglasio festival otvorenim.

Potom je sve posjetitelje pozdravio redatelj filma ‘Dječak dupin’, autor Yonatan Nir. ‘Jako smo uzbuđeni zbog ovako sjajnog dočeka koji ste nam organizirali. To uistinu nismo očekivali i ovom prilikom zahvaljujem se organizatorima na ljubaznosti i srdačnosti. U svakom filmašu postoji sanjar jer snimanje filma je jedno zahtjevno i iscrpno putovanje‘, izjavio je.

Uslijedila je projekcija filma, nakon koje je predstavljena filmska ekipa: uz redatelja Yonatana Nira, u Zagreb su stigli i protagonisti filma, mladić Morad Azba i dr. Ilan Kutz.

ZagrebDox traje do 04. ožujka, uključuje preko 150 svjetskih i domaćih dokumentaraca, a projekcije se održavaju svakodnevno od 12 h do 23 h u svih pet kino dvorana u Movieplexu u Centru Kaptol.

Komentari