Plesna grupa “Magija” ovog četvrtka nastupom obilježava desetu obljetnicu

80

Plesna grupa ”Magija” obilježit će desetu obljetnicu umjetničkoga rada u četvrtak 22.veljače 2018. godine. Tom prilikom članovi ”Magije” i njihovi vanjski suradnici (članovi Udruge gluhih i nagluhih osoba Primorsko-Goranske županije te slobodni plesni i glumački umjetnici nezavisne scene) izvest će dvije plesne koreografije u Hrvatskom Kulturnom Domu na Sušaku.

U umjetničkom programu bit će tematske koreografije ”Reci mi” i „Bez voznog reda”

Koreografiju „Reci mi“ članovi ”Magije” izvest će u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka – UGIN , dok će koreografiju „Bez voznog reda“ ista plesna skupina izvesti u suradnji s plesnim umjetnicama Eleonora Vrdoljak, Martom Rak i Sanjom Josipović te glumicama Marinom Stanger i Isabellom Hujić.  Program počinje u 18 sati.

Koreografija „Reci mi“ tematizira komunikaciju i međusobne odnose plesača (od nerazumijevanja do potpune harmonije), komunikaciju između plesača i publike (plesač priča/pleše – publika sluša/gleda/ osjeća), znakovni jezik kao oblik neverbalne komunikacije te poeziju izraženu kroz znakovni jezik, tekst i ples.Kroz raznovrsnost solo izvedbi, dueta, grupnih scena, plesa i znakovnog jezika, glazbe i tišine, slike i teksta, dvije skupine plesača  pričaju svoje priče  jedni drugima i publici sa željom da ih se razumije.

Koreografija „Bez voznog reda“ cjelovečernja je inkluzivna plesna predstava.Ona se bavi međusobnim interakcijama u različitim životnim situacijama, putovanjima, dolascima i odlascima na nepoznata mjesta, rastancima, susretima, stvarnim i lažnim putnim sjećanjima.Kao imaginarna točka polazišta, željeznica mirisom podsjeća na nepreglednost i neizvjesnost života, a sami odlasci i dolasci nude alternative koje se rado ili nerado prihvaćaju. Osjetila u nepoznatom izložena su novim podražajima, okusi su iznenađujući, zvukovi neobični, logika hodanja drugačija. Upravo takva situacija postaje poticaj kroz koji izvođači otkrivaju kompleksnost vlastite osobnosti, a koja se različitim intenzitetima i bojama odražava na kreiranje priče susreta s odlascima.

Plesna grupa ”Magija” kazališna je plesna grupa sa sjedištem u Rijeci,a njeni su članovi osobe s invaliditetom Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Njihova priča započinje davne 2006.godine kada pod okriljem Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom kreću plesne radionice za zainteresirane članove. 2008.godine radionica prerasta u plesnu grupu pod imenom ”Magija” te njeni članovi započinju sa scenskim nastupima. Članovi ”Magije” predano istražuju plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa, strastveno su vezani za plesnu umjetnost te otvoreni izazovima stereotipa o tome što ples jest i što on može biti. Riječ je o osobama s različitim tjelesnim oštećenjima, no to im ne predstavlja zapreku u plesnom izričaju i otkrivanju novih načina stvaranja kroz pokret. U njihovom svijetu svi su dobrodošli.

Grupa”Magija” osnovana je nakon dugog niza profesionalno vođenih plesnih radionica i uspješnih nastupa, a danas djeluje pod umjetničkim vodstvom Sanje Josipović i  Gordane Svetopetrić . Ostvaruje umjetničke suradnje s profesionalnim plesačima i koreografima, učenicima plesnih škola, osobama koje su zainteresirane za umjetnički dijalog i koje žele istražiti i razvijati svoj vlastiti umjetnički izraz.

U dosadašnjem radu plesne grupe ”Magija” posebno se ističu koreografije izvođene na riječkim i zagrebačkim festivalima te brojnim drugim događanjima u periodu od 2006. do 2017. godine.

Komentari