Plava vrpca Vjesnika – Dobitnici su Andi Marović i vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije

23

U zadarskom Arsenalu u ponedjeljak 3. prosinca odražat će se svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andi Marović iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2018. pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.

Posebno priznanje dodijelit će se direktoru zadarske Tankerske plovidbe, Stanku Baniću i MB “Tijat“, najstarijem brodu iz flote Jadrolinije, priopćuje Sindikat pomoraca Hrvatske.
Ronilac Andi Marović iz Komiže je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i zatvori dvije rupe na oplati 85-metarskog turskog teretnog broda Haksa i tako spriječi njegovo potonuće. Haksa je prvi put počela tonuti 17. lipnja, 16 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, a Marović je u popodnevnim satima tog dana na 20 čvorova vjetra i 2 metra vala zaronio pod krmu havariranog broda kako bi aluminijskom pločom zatvorio rupu veličine šake kroz koju je u strojarnicu prodiralo more. Već idućeg jutra, nakon poziva usred noći, Andi je ponovno zaronio te pronašao i zatvorio novu rupu na krmi Hakse, u čijoj je strojarnici već bilo četiri metra vode, a ispumpavali su je šibenski vatrogasci. U brodu je bilo 3.000 tona magnezita za luku Kopar i 30 tona pogonskog goriva. Haksa je dotegljena u Brodotrogir gdje su obavljeni popravci.

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, dobila je Plavu vrpcu Vjesnika za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7.rujna ove godine kod Pelješca.
Posebno su se istaknula 17-orica vatrogasaca koja su ulazila u unutrašnjost jahte kako bi ugasili požar, jer je prijetila opasnost da vatra zahvati tankove s 40 tona dizelskog goriva. Prilikom gašenja, u eksploziji na Kangi, pretpostavlja se da se radilo o bocama za ronjenje, tri vatrogasca su lakše ozlijeđena. Na mjestu izbijanja požara je izmjerena temperatura od 680’C. Zbog dviju eksplozija i nesnosno visoke temperature vatrogasci su u dva navrata bili prisiljeni napustiti brod u plamenu, da bi se potom vraćali te uz velike napore uspjeli spriječiti da vatra zahvati četiri tanka s dizelom.

Za jedinstveno priznanje ove godine bilo je nominirano sedam poduhvata spašavanja, a najhrabrije među hrabrima odabrao je Odbor Plave vrpce Vjesnika.
Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik. Likvidacijom Vjesnika 2012. , dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

Komentari