Paratrijatlonac iz Kraljevice Antonio Franko na Europskom prvenstvu u Valenciji juriša na medalju!

86

Danas put španjolske Valencije putuje prvi hrvatski paratrijatlonac Antonio Franko koji će 14. rujna nastupiti na Europskom prvenstvu.

Franko, 26-to godišnji paratrijatlonac iz Kraljevice, natjecat će se u konkurenciji 11 paratrijatlonaca iz 10 zemalja koji moraju isplivati 750 metara, odvoziti bicikal 20 kilometara i otrčati sa sportskom protezom 5 kilometara.

Antonio Franko

Nakon dvije godine bavljenja paraplivanjem uključujem se u paratriatlon te postajem prvi hrvatski paratriatlonac. Moj najznačajniji dosadašnji rezultat bio je na utrci Svjetskog kupa, osvojio sam 3. mjesto što je ujedno i prvo postolje na svjetskom kupu u povijesti triatlona i paratriatlona u Hrvatskoj. Od  22. lipnja ove godine pa do 22. lipnja 2020. prikupljaju se bodovi za nastup na 16. paraolimpijskim igrama u Tokyu“, kazao je Antonio uoči odlaska u Španjolsku. Otkrio je svoje planove.

Svakom natjecatelju boduju se 3 najbolja rezultata u tom razdoblju. Što se tiče mojih šansi za nastup na POI mislim da su velike, jer po dosadašnjim rezultatima i mojim mogućnostima u odnosu na druge natjecatelje, na svakom sam natjecanju realno imao šansu za medalju,  po svemu  ja sam među 5 najboljih paratriatlonaca u svojoj kategoriji. Od nastupa u Valenciji očekujem borbu za medalju. Nastup u Tokyu bi bila bi svojevrsna sportska kruna  i nagrada mojem trudu i odricanju. Postao bih prvi hrvatski paraolimpijac u paratrijatlonu“, zaključio je Antonio Franko.

Antonio Franko se prije četiri godine, na nagovor pokojne i proslavljene paraolimpijke Milke Milinković, uključio u parasport. Prvo se okušao u paraplivanju kao član Plivačkog kluba Forca iz Rijeke. Postao je članom hrvatske paraplivačke reprezentacije osvojivši mnoge medalje na državnim i međunarodnim natjecanjima. Višestruki je državni prvak, a osvojio je i tri medalje na europskim sveučilišnim igrama. Prije dvije godine odlučio se za paratrijatlon. U protekle dvije godine Antonio Franko zabilježio je zavidne rezultate:
na europskom prvenstvu u austrijskom Kitzbühelu osvaja 8.mjesto. Na svjetskom kupu u španjolskoj Altafulli iste godine zauzima 3. mjesto. Na svjetskom kupu u talijanskom Iseo 2017. zauzeo je 6. mjesto. Na svjetskom kupu u Londonu 2018. osvaja  4.mjesto, na svjetskom kupu u francuskom Besanconu iste godine zauzeo je 6. mjesto. Na europskom prvenstvu u estonskom Tartu 2018. zauzima 9. mjesto. Na svjetskom kupu u švicarskoj Lausanne 2018. osvaja 7.mjesto na Svjetskom kupu u američkom Sarasota  2018. zauzeo je 5.mjesto, na svjetskom kupu u portugalskoj Madeira 2018. zauzeo je 5.mjesto. Ove je godine na  Svjetskoj seriji u kanadskom Montrealu osvajio 4.mjesto, u rujnu 2019. na svjetskom prvenstvu u švicarskom Lausanne nakon ozljede zauzima 10. mjesto.

Na  kvalifikacijskoj listi za POI Tokyo Antonio Franko trenutno zauzima 11. mjesto. No, kako se za rang listu boduje 3 najbolja natjecanja u 2019. Antonio Franko jedini je na listi s dva odrađena natjecanja, tako da će nakon europskog prvenstva sigurno podići svoj rejting.

 

Komentari