Ove subote svečano proglašenje Kantride Europskim kvartom kulture 2020.

19

Od 4. srpnja do 21. rujna od Kantride do Bivija održavat će se kulturno-umjetnički program Kantrida – Europski kvart kulture 2020 i to na plažama spomenutog područja.  Događanja započinju ovu subotu, 4. srpnja u 9 sati na plaži Ploče na Kantridi te se nastavlja brojnim performansima, glazbom, kulinarskim događanjima i eko akcijama. Nositelj projekta je tvrtka Novi turizam d. o. o. u suradnji s brojnim partnerima i grupama građana i pojedinaca. Program se provodi u sklopu programa Privremene autonomne zone projekta Europske prijestolnice kulture, moto projekta je „Ostajem u Rijeci“, a obuhvaća namjeru poboljšanja kvalitete življenja u gradu. Cilj ovog događanja je prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem i uključivanjem sličnih inicijativa iz regije, ali i europskih izvođača te umjetnika. Ulaz na sve programe je besplatan, a svi programi su raznovrsni  i primjereni svim dobnim skupinama.

PROGRAM OTVORENJA KANTRIDE FKK 2020

9.00 – 11.00 ​EKO PRASAC VIII 2020

Eko-akcija čišćenja podmorja od Bivia do Kantride Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i diving centar Marco Polo u sklopu projekta Kantrida FKK 2020 organiziraju čišćenje podmorja Kantride, od Bivia do 3. maja. Predviđa se dolazak oko 100 ronilaca. Sudjeluju i Klub podvodnih aktivnosti 3. maj, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Opatija, DVD Drenova, udruga ERIPIO, Barokomora Rijeka.

12.00 Pronađi zastavu na dnu mora, nagradna igra / performans

13.00 Ceremonija postavljanja zastava FKK 2020 i EPK

14.00 – 16.00 N​arodna kuhinja Igora Anjolija ​ – zajednički ručak za sudionike eko-akcije Narodna kuhinja Igora Anjolija je projekt pokrenut 2019. godine u suradnji s udrugom Koga briga.. i Novim turizmom d.o.o. Osim gastro čarolija s kojima će nas upoznati i koje ćete moći kušati, Igor Anjoli prilikom svakog nastupa uključit će poznate goste, koji će mu se pridružiti u kuhanju.

18.00 ​Radilište 69, performans Tajči Čekada & Ivana Kalc (UO Kabinet)

Radilište 69 održava se na dan predizborne šutnje, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj te tematizira problematiku izbora i političke utrke. Naslanjajući se na već realizirane performanse (​Radilište 69 treći je u seriji performansa ​Radili š te ​ ) autorice nastavljaju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

20.00 – 22.00 ​Kulinarski performans, Igor Anjoli

21.00 Ostajem u Rijeci, koncert

URAR​ (Pula)

Pulski trio URAR, nakon prvijenca 40+ iz 2018., objavio  je novi singl ​Slabi ć​ , što se može preslušati na Bandcampu. Prije nego li cijeli novi album izađe, imate priliku čuti uživo ovaj zanimljiv  trojac, prilično različitih osobnosti, raspršenih glazbenih afiniteta i utjecaja.

MRAVE BROJIM​ (Rijeka)

Nakon uvodnog singla ​Moje pleme, singlom i video spotom za ​Alkohol ​ riječki narančasti kolektiv Mrave Brojim nastavlja s najavom albuma prvijenca u izdanju Dallas Recordsa. Osnivač ovog riječkog kolektiva je Gospođo Pitomi, osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te Zoran Klasić, dugogodišnji član grupe Let 3. Osim njih Mrave brojim još čine Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski.

GRČ​ (Rijeka)

Nakon nekoliko godina izbivanja a glazbene scene, najbrutalniji i najšokantniji hrvatski rock sastav Grč okupio se i nastupit će u sklopu manifestacije Kantrida FKK 2020. Grč  je na sceni još od 1982. godine, uz konstantu koju čini karizmatični  idejni vođa, autor tekstova i pjevač grupe Zoran Štajdohar Zoff.

PARAF​ (Rijeka)

Legendarni Parafi ovim nastupom će obilježiti 40 godina od objave albuma ​”A dan je tako lijepo počeo” i svirat će isključivo pjesme iz prve faze banda.

00.00 ​Opera NAVALE, Zoran Majstorović&co (Rijeka)

Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni “instrumenti” što proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, biljke, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

00.15 – 00.30 Vatromet povodom proglašenja Kantride Evropskim kvartom kulture

00.30. – 04.00 ​Kantrida pleše, DJ Pone

Manifestaciju vodi i povezuje glumačko-novinarski tandem, Denis Kirinčić i Edi Prodan.

Izvor: MojaRijeka

Komentari