Otvoren 8. PUBMET – međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti s preko 600 sudionika iz 54 zemlje

16

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 koju organizira Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković održat će se online od 15. do 17. rujna 2021. godine. Konferencija je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, a prijavljeno je preko 600 sudionika iz 54 zemlje.

Ovogodišnja PUBMET2021 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, okruglih stolova i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u području istraživanja znanstvenih komunikacija, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, a koja se odražavaju na buduće pravce razvoja znanosti u cjelini.

Gunnar Sivertsen
Gunnar Sivertsen

Konferenciju će obilježiti i druge teme – pokazat ćemo rezultate projekta OPERAS-P o inovacijama u znanstvenom izdavaštvu u društvenom i humanističkom području, zatim govoriti o važnosti komunikacije i povezivanja industrije i znanstveno-istraživačkih institucija te novih uloga koje moraju preuzeti europska sveučilišta kako bi bila konkurentna sveučilištima iz SAD-a i s Dalekog istoka.

Vedran Katavić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodnim će predavanjem otvoriti panel raspravu gdje će se raspravljati o provjerljivosti rezultata različitih istraživanja i propitati koliko povjerenja trebamo imati u objavljene znanstvene rezultate i, u konačnici, u znanstveni sustav u cjelini. Lai Ma (Sveučilišni koledž Dublin) će govoriti o nejednakostima u modernoj znanosti s naglaskom na položaj žena i pripadnika etničkih manjina.

Konferenciju će zaključiti vrlo aktualna panel rasprava o znanstvenoj i medijskoj komunikaciji u doba Covid-19 pandemije, u kojoj će sudjelovati Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković), Kristina Feldvari (Sveučilište u Osijeku), Tea Vukušić Rukavina (Sveučilište u Zagrebu), Ana Dasović (24 sata) i Vladimira Šimić (Cyrano).

Saša Ceci
Saša Ceci

Zbog još uvijek aktualne Covid-19 pandemije ovogodišnja PUBMET2021 konferencija će se ponovno održati online i zahvaljujući sponzorima biti će besplatna za sve sudionike.

 Program konferencije PUBMET2021 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://pubmet2021.unizd.hr/programme

Više o konferenciji PUBMET2021 pronađite na službenim stranicama: https://pubmet2021.unizd.hr ili na društvenim mrežama: Facebook (https://www.facebook.com/pubmet) i Twitter (https://twitter.com/pubmet)

L.B.

Komentari