Otkazana Božićna bajka obitelji Salaj – 5 milijuna lampica ipak neće zasjati

28

Svake godine tisuće Hrvata raduje se Božićnoj bajki obitelji Salaj u Grabovnici kod Čazme. Nažalost, ove godine 5 milijuna božićnih lampica neće zasvijetliti. Božićna bajka obitelji Salaj trebala je započeti s radom 27. studenog i prostirati se na 10 hektara na otvorenom, no dobili su zabranu rada zbog mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Za Glas Slavonije obitelj Salaj kazala je: “U trenutku kada nam je rečeno da nećemo moći otvoriti manifestaciju sve je već bilo spremno. Riječ je o velikoj mašineriji i opsežnoj logistici. Postavljeno je više od pet milijuna lampica, okićene nove atrakcije, sklopili smo ugovore s HEP-om o dodatnom izvoru struje, dogovorili internetsku prodaju ulaznica na ulaznice.hr, angažirali gotovo 20 izlagača s dodatnom ponudom u našem Adventskom selu, angažirali sezonske radnike i još puno toga. Na pripreme Božićne priče, koje obavljamo od ljeta, već je sav novac utrošen, posebno kada su u pitanju dodatne lampice koje nam je naš partner dostavljač već isporučio i koje moramo platiti. Odakle ćemo pokriti sve svoje obveze ne znamo jer se Salajland isključivo financira od svoje dvije manifestacije godišnje, najvećim dijelom od božićne i nešto manjim dijelom od uskrsne priče, koja zbog covida također nije održana ove godine. Ovdje je osam zaposlenih kroz cijelu godinu za koje neće biti novca za plaće, ne samo za prosinac nego sve dok ne budemo u mogućnosti ponovno normalno poslovati. Nažalost, uzimamo u obzir da ‘Salajland‘ ovaj udarac neće preživjeti, te da nećemo moći održati poslovanje u 2021. godini na razini da ikada više otvorimo vrata za posjetitelje. Jer nije to samo postaviti lampice, i ne radi se tu o poslu od nekoliko tjedana. Da bi imanje bilo onakvo kakvo posjetitelje dočekuje o Božiću i Uskrsu, ono se održava cijele godine, uređuju se redovito travnjaci, živice, a lampice se postavljaju već u srpnju i kolovozu. Jako smo tužni, teško je gledati kako se gasi naš san, u kojemu smo toliko uživali.

Imanje, a time i cijela manifestacija, na otvorenom je i prostire se na čak deset hektara. Prošla godina nam je po posjećenosti bila rekordna. Subotom i nedjeljom bi nam došlo između tri i četiri tisuće ljudi dnevno. No i dalje, ni u tim danima, nikada nije bilo nikakvih gužvi. Posjetitelji se razmile po imanju, izgube se na tolikoj površini. Pokušali smo to objasniti nadležnima, kao i specifičnost naše situacije, načina poslovanja, no nismo naišli na razumijevanje. Prema njihovim pravilima na jednome mjestu ne može biti više od 25 osoba, bez obzira na površinu. Jednako tako, treba napomenuti kako mi nemamo pravo na bilo kakvu pomoć države za održavanje radnih mjesta jer su uvjeti za potpore kruti i ne predviđaju da postoje poslovni subjekti koji čitav svoj prihod ostvaraju tijekom dva mjeseca u godini. Tako da ćemo se vjerojatno kvalificirati za pomoć za prosinac jer će se pad prometa drastično osjetiti. No za ostatak godine nitko nas neće pitati od čega da imanje i projekt prežive. Uz napomenu kako ove godine nismo dobili čak ni simboličnu pomoć Turističke zajednice, koja se inače kroz natječaj dodjeljuje manifestacijama od značenja jer je ovaj poništen.”

Ipak, obitelj Salaj nada se kako će im rad biti dopušten od 15. prosinca kako bi barem imali šansu za preživljavanje.

Komentari