Osmogodišni Frano Živković najmlađi Hrvat koji će izvesti Vivaldijev koncert

176

Gitaru, njegov omiljeni instrument, počeo je svirati već sa dvije godine, a prve poduke dobio je od svog djeda prof. Žarka Živkovića. Njegov učitelj gitare je prof. Domagoj Pauković s kojim Frano radi od svoje pete godine. Iste godine upisuje se u povijest kao najmlađi izvođač koji je održao samostalni koncert klasične glazbe na gitari. Sa šest godina sudjelovao je na državnom natjecanju te osvojio nagrade iz gitare i iz solfeggia kao najmlađi natjecatelj u obje kategorije. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Porečki “Tirando” i Omiški festival gitare 2011. godine te Nikšićki festival gitare u Crnoj Gori 2012. godine. Snimio je cd s dječjim  pjesmama na kojem se nalazi i njegova skladba “Kad gitara pjeva”. Frano njeguje posebna prijateljstva sa poznatim svjetskim glazbenicima, među kojima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Ana Vidović, Zoran Dukić, Petrit Çeku te Lars de Rijck.

Učenik je Osnovne glazbene škole Aleksandra Jug-Matić u Rijeci gdje uči svirati violinu kod prof. Suzane Matušan i solfeggio kod prof. Maše Legac. Klavir pohađa  u klasi  prof. Katarine Jurić, u okviru škole modernog pjevanja i sviranja Studio Maraton.

Frano će po prvi puta javno izvesti Vivaldijev koncert za gitaru u D-duru, uz pratnju svog učitelja, Domagoja Paukovića i tako se upisati u povijest kao sigurno najmlađi Hrvat koji je izveo Vivaldijev koncert, a možda i najmlađi na svijetu. U Franinom programu se također nalaze djela Brouwera, Bacha, Domeniconija, Tarrege, Yorka te Padovca.

Poslušajte ovog nadarenog glazbenika u četvrtak, 24. siječnja u 17 sati, Muzička akademija Zagreb – područni ured Rijeka, Korzo 28 i u srijedu 30. siječnja u 17:30 u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.

Komentari