Oscarovac Christopher Hampton otvorio četvrti Brač Film Festival: “Svi znaju da su Hrvati vrhunski u nogometu, nadam se da ću otkriti da su dobri i u filmu“

41

Vrućine su u cijeloj Hrvatskoj, ali nigdje nije bilo tako toplo kao u ljetnom kinu u Supetru na Braču gdje je Christopher Hampton, legendarni scenarist i redatelj koji je nagrađen Oscarom za najbolji adaptirani scenarij za film Opasne veze, zajedno s organizatorima i stotinama gledatelja u srijedu 8. kolovoza otvorio četvrti Brač Film Festival. Početak je to ambicioznog trodnevnog festivala koji posjetiteljima nudi bogat program — od hrvatskih premijera dugometražnih filmova, preko kratkometražnih studentskih radova koje javnost po prvi put vidi, do masterclassova i radionica koje vode neke od najvećih svjetskih i regionalnih filmaša te nezaboravnih večernjih partija.

Prvi dan festivala počeo je već u 11 ujutro, u Osnovnoj školi u Supetru prikazivanjem programa za djecu i to sjajnim danskim animiranim filmom, pričom o divovskoj kruški koji je već nagrađivan n nekim od najozbiljnijim festivalima svijeta.
Program je nastavljen besplatnim masterclassom koji je držao Niels Mann, televizijski producent koji u radno iskustvo uključuje pozicije Direktora Razvoja za Pro7/Sat1 Grupu (Europa), Direktora Zabavnog programa za kanale RTL grupe (RTL2 u Njemačkoj i RTL u Hrvatskoj) te Izvršnog producenta za Alpha TV u Grčkoj. Mann je razvio i producirao preko 100 TV formata, zabavnih emisija i dramskih serija, među kojima su najpopularnije: Idols, Big Brother, Večera za 5, Mijenjam ženu i mnoge druge.


Na svečanosti službenog otvorenja u ljetnom kinu u centru Supetra, prije prikazivanja filma Aleksi, Hampton i organizatori festivala obratili su se mnogobrojnoj publicli.
Sad svi znaju da su Hrvati vrhunski u nogometu, a nadam se da ću u iduća tri dana otkriti i da su dobri i u filmu,“ rekao je Hampton publici.
Nakon njega, okupljenima se obratio Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). „Ponosan sam što sam ponovno na Brač Film Festivalu, pogotovo zato što je organiziran od ovako mladog tima ljudi. I nadam se da ću još puno puta biti ovdje,“ rekao je Rafaelić.

Ovogodišnji Brač Film Festival u znaku je debitanta. Prvi prikazani film u glavnom programu upravo je Aleksi, debitantski dugometražni film Barbare Vekarić, jedne od najboljih redateljica mlade generacije koja je publiku već osvojila svojim kratkometražnim filmovima.
Nakon Hamptonova masterclassa i radionice za mlade filmaše u četvrtak je na programu debitantski dugometražni film francuskog redatelja Xaviera Legranda “Julien u Sredini”. Ove godine po prvi puta Brač Film Festival nudi kratkometražne filmove, koji čine zbir studentskih radova iz Europe i svijeta.

Cijeli program obogaćen je dodatnim aktivnostima i izložbama, a moguće ga je pronaći na www.bracfilmfestival.hr.

Komentari