Opatijska pusna trilogija – Balinjerada, Maškarani klapski maraton i Lumberov tanac!

122

Razigranost, veselje, dječja kreativnost obilježili su nedjelju u središtu Opatije, kada je poznatom rutom od tržnice do Slatine prošao Dječji karnevalski korzo. Tradicionalno opatijsko pusno događanje u svojem je 23. izdanju okupilo rekordan broj sudionika – čak više od 2.900 malih maškara iz 37 grupa predstavilo je ideje i kreacije iz svoje mašte, a još tisuće gledatelja bodrile su ih u prolazu kroz grad.

Dječji karnevalski korzo bio je odlična uvertira u centralni opatijski pusni vikend koji će od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače povezati tri glavna događanja „petog godišnjeg doba“ – Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjeradu.

Prvo poglavlje ove uzbudljive trilogije odigrat će se u hotelu Kvarner, koji će u petak 22. veljače ugostiti osam renomiranih klapa koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa. Uz vrhunske vokaliste, za dobru zabavu pobrinut će se voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta te neizostavni Grobnički dondolaši. Program počinje u 20 sati, a ulaznice su već rasprodane.

Dan kasnije, u subotu 23. veljače, klub Gervais posljednji se puta ove godine pretvara u podij za ples pod maskama, jer od 20 sati počinje Lumberov maškarani tanac, uz slobodan ulaz. Posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najljepših maski, ali i odlična zabava uz Funbox band.

Maškarani tanac

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda, ali i programa ovogodišnjeg Karnevala u Opatiji, bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu i atraktivnost izvedbi i maske. Već od 10 sati glavnom opatijskom ulicom će „zaroštati“ balinjere karića i monopatina, jer tada počinje trening natjecatelja, ali i program „Taxi Balinjerada“ koji omogućuje svim zainteresiranima da isprobaju ovaj uzbudljiv spust uz „mentorstvo“ iskusnih natjecatelja.

Balinjerada
Opatijska Balinjerada

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama. Uz spretnost i brzinu, nagrade na ovom posebno natjecanju dodijeluju se i za sporost i dob natjecatelja, ali i za poseban pusni duh koji mora krasiti dobitnicu titule Miss Balinjerade.

Uz tisuće posjetitelja koji se očekuju uz stazu, sudionike Balinjerade u opasnom i uzbudljivom pohodu podržat će „otac Balinjerade“ Duško Jeličić Dule koji će se prvi spustiti niz stazu, ali i nastupiti s grupom Bonaca na pozornici kod starta utrke, gdje će mu se pridružiti voditelj Mario Lipovšek Battifiaca. Na središnjem dijelu staze zasvirat će Le Salpe uz voditeljicu Irenu Grdinić, a kroz cilj će stotine vozača proći uz glazbu grupe Dellboys i duhovite komentare Dražena Turine Šajete.

Nakon utrke, oko 12.30 sati istom rutom proći će i povorka opatijskih karnevalskih grupa, a Balinjerada će završiti u 13 sati „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Radi održavanja „Balinjerade 2019.“ u nedjelju 24. veljače 2019. godine, od 9 do 15 sati za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku)  do Slatine (ex hotel Zagreb).

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta  bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

U nedjelju, 24. veljače 2019. godine, od 7 do 15 sati, zabranjuje se parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade 2019.”, od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku),  do Slatine (ex hotel Zagreb).

Mole se vozači da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima budući da će se sva vozila, koja se zateknu na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno premjestiti „paukom”.

Komentari