Opatija se na jednu večer pretvara u Carski grad kojim će hodati i povijesne ličnosti

26

Prilike da povijesne ličnosti ožive bit će u subotu, 20. srpnja na tradicionalnoj opatijskoj manifestaciji Carski grad. Na glavnoj gradskoj prometnici, od skretanja za luku do Slatine, na jednu će večer biti zaustavljen promet, a cesta će se pretvoriti u vremeplov koji će posjetitelje povesti kroz rane dane opatijskog turizma.

Kroz 21 stanicu putnike će kroz vrijeme provesti Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić, Braća Lumiere i drugi poznati posjetitelji Kraljice Jadrana. Prikazat će se brojne scene iz gradske svakodnevice iz doba pred više od stotinu godina: ribari i barkajoli u portiću, kupači u tradicionalnim kostimima na kupalištu Slatina, umjetnici u Parku Sv. Jakova te trgovci okupljeni na Merkatu po starinski na Slatini, gdje će se predstaviti autohtoni lokalni proizvodi. 

Na glavnoj ulici u Carskom gradu ponovno će se voziti samo oldtimeri, stara vatrogasna kočiju DVD-a te viktorijanska kočija grofova Štatenberških. Baš kao nekad ulice će biti ispunjene šetačima u frakovima i krinolinama, ali i glazbom, plesom i umjetnošću.

Carske koncerte održat će Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvaret Veljak, Vivien Galetta i Voljen Grbac te umjetnici klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, a tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije predstavit će stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Posjetitelji Carskog grada imat će prilike proći kroz Opatijski vremeplov s kostimiranim vodstvom, a stručni vodiči na engleskom jeziku sve zainteresirane posjetitelje provest će kroz povijest Opatije. Moći će se pogledati i zanimljive izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i Švicarskoj kući.

Nakon šetnje Opatijskim vremeplovom okrepu pruža starinska pivnica, a zanimljiv program s početkom u 20 sati uz bogatu ugostiteljsku ponudu ponudit će pregršt iznenađenja na brojnim lokacijama u središtu Opatije.

Komentari