Opatija ove subote postaje Carski grad!

50

Nakon iznimno uspješnog osmodnevnog izdanja manifestacije RetrOpatija, koja je u grad privukla desetke tisuća posjetitelja i povela ih na putovanje zlatnim vremenima glazbe, Opatija će napraviti još jedan korak dalje u svoju bogatu prošlost i okrenuti još nekoliko stranica unatrag u „knjizi uspomena“ ispunjenoj zanimljivim događajima i ličnostima.

carski LaVie-0086

Brojne lokacije u gradu postat će vrata i prozori u svakodnevicu Opatije s početka prošlog stoljeća, a posjetitelji će se moći družiti sa slavnim gostima, ali i ribarima i barkajolima te uživati u glazbenim, scenskim i plesnim programima.

Carskim gradom vozit će oldtimeri, stara vatrogasna kočija DVD-a, viktorijanska i bajkovita kočija grofova Štatenberških, ulica će biti ispunjena damama i gospodom u frakovima i krinolinama, ali i glazbom, plesom i umjetnošću.

Carske koncerte održat će Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvaret Veljak, Voljen Grbac te umjetnici klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, a tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije predstavit će stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Carski Grad 2018, Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, TZ grada Opa

Starinska pivnica i kabaret program svakako će pridonijeti ugođaju i evokaciji uzbudljivih dana opatijske povijesti.

Glavna opatijska ulica, u subotu navečer, postat će tako vremeplov koji će posjetitelje povesti kroz rane dane opatijskog turizma. Na 21 lokaciji posjetitelje će kroz vrijeme voditi Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić, Braća Lumiere i drugi poznati posjetitelji „Kraljice Jadrana“, ali i brojne druge, ne manje važne „persone“ svakodnevnice opatijske davne prošlosti; ribari i barkajoli u Portiću, ali i kupači u tradicionalnim kostimima na kupalištu Slatina.

Carski Grad 2018, Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, TZ grada Opa

Glavna ulica postat će ujedno i terasa na kojoj će raznoliku ponudu izložiti opatijski ugostitelji ali i proizvođači lokalnih autohtonih proizvoda. Svoja umijeća i djela pokazat će i opatijski umjetnici, a pridružit će im se i niz opatijskih udruga i organizacija koje će prenijeti dašak nekadašnje Opatije; DVD Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Opatijski kukali, Udruga 60+ Opatija te Liburnia Classic Club. Bit će to prilika i za tisuće posjetitelja ove tradicionalne manifestacije da još jednom zavire u šarmantni dio opatijske prošlosti i postanu dijelom povijesti ovog grada.

Carski Grad 2018, Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, TZ grada Opa

Carskim gradom posjetitelje će voditi i kostimirani vodiči „Opatijskog vremeplova“ a tijekom šetnje  bajkovitim opatijskim parkovima posjetitelji će imati priliku posjetiti i izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer te Švicarskoj kući.

Carski Grad 2018, Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, TZ grada Opa

Više informacija potražite na www.visitOpatija.com

Privremena prometna regulacijaU subotu, 20. srpnja u 18 sati zatvara se Ul. M. Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedeće jutro u 04 sata.
Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

Komentari