Okusi i mirisi Zagorja dolaze u Rijeku ovog vikenda: 100% Zagorsko

24

Ovog petka i subote, 27. i 28. srpnja na Korzu će se osmu godinu zaredom održati manifestacija 100% Zagorsko.

Dugogodišnja dobra suradnja rezultirala je time da Riječani već znaju da će krajem kolovoza moći uživati u zagorskim gastrodelicijama, a što su pripremili za ovu godinu najavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, voditeljica Ureda Turističke zajednice županije, Sanja Škrinjar i pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. Program su najavili u Salonu Grada Rijeke, a domaćini su im bili riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

100% zagorsko je manifestacija prodajno-izložbenog karaktera na kojoj će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvodi tradicijskih obrta. Izvorne zagorske proizvode predstavit će više od 50 proizvođača, a na štandu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije moći će se saznati više o turističkoj ponudi županije koja privlači sve veći broj turista.

Manifestacija će se održati u petak od 8 do 22 sata i u subotu od 8 do 15 sati, a u ponudi će između ostaloga biti zagorski štrukli i mlinci, bučino ulje, med, medenjaci, voće i povrće, suhomesnati proizvodi, rakije, likeri, sirevi, sokovi, vino kao i tradicijske drvene igračke koje se nalaze na UNESCO-vom opisu zaštićene kulturne baštine.

Izuzetno sam zadovoljan što već osmu godinu zaredom priređujemo ovu manifestaciju u Rijeci i što Riječankama i Riječanima možemo predstaviti našu bogatu gastronomsku, ali i turističku ponudu. Moram istaknuti kako veliki broj gostiju u našoj županiji čine upravo stanovnici iz Primorsko-goranske županije i vjerujem kako je i ova manifestacija doprinijela popularizaciji Zagorja, istaknuo je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Osim bogate gastroponude prepoznatljivost ove manifestacije je i prezentacije života krapinskih neandertalaca „I ove ćemo godine tradicionalno imati uprizorenje neandertalaca, njih djeca osobito vole, a oni su i dobra pozivnica svima da posjete naš Muzej krapinskih neandertalaca. Nismo zaboravili ni na glazbu pa će tako na Korzu u petak nastupiti tamburaški sastav Črleni lajbeci, dok je subota rezervirana za grupu Hands and Voice“, najavila je voditeljica Ureda turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Šrkinjar.

Na nju se nadovezala pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknuvši kako je ta županija najpoznatija po prerađivačkoj industriji i poljoprivredi. „Meso zagorskog purana, mlinci, štrukli i bagremov med naši su zaštićeni proizvodi na europskoj razini, a neki od njih bit će u ponudi na ovoj manifestaciji. To su proizvodi kojima se ponosimo, kao i našim proizvođačima koji su svake godine iznimno zainteresirani za sudjelovanje na ovoj manifestaciji u Rijeci“, rekla je Mihovilić.

A da su i Riječani prepoznali proizvode vrhunske kvalitete pokazuje i dobra posjećenost iz godine u godinu. Osim kvalitetne ponude riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je još jednu veliku vrijednost ove manifestacije. „Suradnja Grada Rijeke, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije tijekom svih ovih godina rezultirala je suradnjom gospodarstvenika iz naše dvije županije i mislim da je to jako važno. Također, tijekom godina Krapinsko-zagorska županija donirala je riječkim dječjim vrtićima tradicijske drvene igračke, kao i muzičku ogradu koja se nalazi pored Mosta branitelja iz Domovinskog rata. S druge strane županija je od nas preuzela riječki model građanskog odgoja i obrazovanja,” istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Također, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija su financijski pomogli Krapinsko-zagorskoj županiji, od čega Grad Rijeka s iznosom od 100.000 kuna,  nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine, koji je nanio štetu i stanovnicima te županije.

Zamjenica župana Marina Medarić iskoristila je priliku da pozove sve Riječanke i Riječane da i ove godine posjete manifestaciju 100% zagorsko u velikom broju i dodala kako velika posjećenost prijašnjih godina pokazuje kako stanovnici Rijeke, ali i cijele županije iznimno cijene proizvode koji nam stižu iz kontinentalnog djela naše zemlje.

Komentari