Održano državno natjecanja brodomaketara. Mile Bijelić apsolutni pobjednik!

10

Mile Bijelić apsolutni je pobjednik natjecanja brodomaketara. Dobio je zlatnu medalju i pokal za maketu Jedrenjak HMS Royal Caroline, a omiljena vrsta makete za izradu su mu ratni brodovi i jahte iz 17. i 18. stoljeća. Na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2020“, održanom u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, proglašeni su najbolji brodomaketari ovogodišnjeg natjecanja, a izložba je potom otvorena za sve građane i građanke.

HMS Royal Caroline

U natjecanju su imali priliku sudjelovati svi brodomaketari s maketama brodova koje je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu Mladen Mitić (glavni sudac), Branko Vekarić i Nikola Budimir koji su nedjeljno popodne procjenjivali 20 maketa prijavljenih na natjecanje. Najbolje je ocjenjena maketa broda HMS Royal Caroline zagrebačkog brodomaketara Mile Bijelića s osvojenih 98,33 bodova. Ove su godine podijeljene tri brončane medalje. Prva pripada Đaninu Butkoviću za maketu broda Jedrenjak Sicilijanski leut (85,67 bodova), dvije bronce dobio je Jablanko Kranjčec za maketu Patrolni brod tip “Kraljevica” JRM, prva verzija JRM 510 (88 bodova) i za Patrolni brod tip “Kraljevica” JRM, druga verzija JRM 524 (88,67 bodova).

Ovogodišnje ocjenjivanje provodilo se po Nacionalnim pravilima. koji se natjecao u razredu C2- Junior, a njegova maketa Putnički parobrod Titanic dobila je 90 bodova. Vladimir Glavočić dobio je srebrnu medalju za maketu Radna brodica Plov put 2 (90,33 bodova). Isti broj bodova (90,33) dobio je Branimir Šoić za maketu Jedrenjak Angelo Custode, Richard Peršić dobio je dvije srebrne medalje, za maketu Trabakul (90,33 bodova) i za Podmornicu UB 11 (92,33 bodova), Zdravko Šiško za maketu Parobrod Bakar (93 bodova) i Roland Vlahović za maketu Jedrenjak L”Marante (93,33 bodova).

U Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka podijeljeno je čak šest zlatnih medalja. Zdravko Šiško osvojio je zlatnu medalju za maketu Jedrenjak ‐ barkantin Školski brod Jadran (95 bodova), četiri zlatne medalje dobio je natjecatelj Roland Vlahović i to za makete Razarač SPLIT (95,33 bodova), Jedrenjak Pegasus (95,67 bodova), Bojni brod Viribus (96,33 bodova) te za Ratni brod Borodino (96,67 bodova). Najveći broj bodova osvojio je Mile Bijelić za maketu Jedrenjak HMS Royal Caroline za koju je dobio 98,33 bodova te je njegova maketa proglašena apsolutno najboljom maketom 25. državnog natjecanja brodomaketara prema NAVIGA pravilima.

Izložbu možete posjetiti do 23. srpnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Izloženo je ukupno 30 maketa broda van konkurencije. Kao i svake godine, posjetitelji na izložbi mogu pogledati radove s tematikom mora i brodova dječjeg vrtića More. Posjetitelji sudjeluju u tomboli i mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u četvrtak, 23. srpnja 2020., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena. Ulaz na izložbu je besplatan, a izložba je otvorena radnim danom od 9 do 20 sati te vikendom od 10 do 15 sati.

Komentari