Održana središnja proslava 49. Dana Sveučilišta u Rijeci

84

Svečanom sjednicom Senata povodom 49. Diesa Adademicusa na Građevinskom fakultetu na Kampusu obilježen je Dan Sveučilišta u Rijeci.

Povijest riječkog Sveučilišta koje ove godine obilježava 49 godina postojanja došli su zajedno s rektoricom riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježanom Prijić-Samaržijom obilježiti brojni uvaženi gosti, među kojima su bili i ministar znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, zamjenik predsjednice Rektorskog zbora RH i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke prof. dr. sc. Goran Palčevski i zamjenik župana Primorsko-goranske županije dipl. iur. Vojko Braut.

„Svi zajedno danas slavimo rođendan ove naše institucije koju čine i kolege profesori i naši dragi studenti“, rekla je rektorica Prijić-Samaržija i dodala kako je ovo prilika za zahvalu svim djelatnicima Sveučilišta za sav uloženi trud, posebno u posljednje dvije godine tijekom kojih se nastava više odvijala on line putem nego uživo u učionicama. Sveučilište proslavlja gotovo pola stoljeća postojanja, a dekanica ističe kako su i puni planova za budući razvoj. „Razmišljamo o novoj paradigmi Sveučilišta, svjesni da nakon ove dvije godine ono više neće biti isto. Prema europskoj strategiji razvoja, sveučilišta postaju svjetionici europskog načina života, potiče se digitalizacija, tranzicija, još bolja suradnja sa zajednicom i to je i nekakav naš put i plan u budućnosti“, zaključila je rektorica.

49.-Dies-Acamedicus_središnja-proslava-Dana-Sveučilišta-u-Rijeci-15

Čestitke riječkom Sveučilištu uputio je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski istaknuvši dobru suradnju između Grada i Sveučilišta. „Uspješan rad našeg Sveučilišta dokaz je kako je obrazovanje mladih, ali i obrazovanje općenito, jedan od temeljnih preduvjeta razvoja čovjeka, ali i društva. Tradiciju i kvalitetu Sveučilišta u našem gradu nose brojni i vrsni profesori i znanstvenici, ali nikako ne smijemo zaboraviti niti studente, volontere i aktiviste Sveučilišta koji svojim radom doprinose razvoju društvenih vrijednosti“, rekao je Palčevski i dodao kako sa Sveučilištem surađuju na brojnim projektima među kojima ima i onih koji su pionirski na području Hrvatske. „U planu je u skorašnje vrijeme na Kampusu otvoriti dječji vrtić čime će riječko Sveučilište postati prvo hrvatsko sveučilište koje će u svom sastavu imati dječji vrtić i na taj način brinuti o odgoju djece svojih zaposlenika“, zaključio je Palčevski.

Riječi hvale za riječko Sveučilište imao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekavši kako je riječ o modernom Sveučilištu koje njeguje raznolikost i samim time je privlačno i u aspektu međunarodne suradnje. „Iako mu je pružanje obrazovanja primarna funkcija, sveučilište ima i puno širu društvenu ulogu poput razvoja znanosti i sudjelovanja na međunarodnim projektima, ali i povezivanja s lokalnom zajednicom. A smatram da riječko Sveučilište taj posao jako dobro obavlja“, rekao je Fuchs.

U sklopu Svečanosti dodijeljene su i Rektorove nagrade najboljim studentima Sveučilišta u Rijeci i to za izvrsnost, za studentski stručni, znanstveni i umjetnički rad, za studentski aktivizam, za najbolji studentski projekt, za sport, a dodijeljena je i nagrada studentu volonteru godine.

Također, na svečanosti Rektorova nagrada dodijeljena i studentu generacije.

L.B.

Komentari