Održana Radionica smijeha

143

radionica smijehaRadionicu na kojoj je sudjelovalo 25 učenika Strojarske škole i 8 učenika iz gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci vodila je školska psihologinja Senka Tomljanović Manestar. Učenici su se na radionici upoznali s tjelesnim, psihološkim i sociološkim dobrobitima smijeha.

Tomljanović Manestar je na početku radionice učenicima pokazala 2 kratka videa u kojima se bebe smiju, nakon čega im je objasnila kako se djeca smiju i do 300 puta dnevno, dok odrasli to rade tek 15 do 17 puta na dan. Kao razlog tome rekla je da kako odrastamo upoznajemo se s društvenim normama i prihvaćamo ih i počinjemo razmišljati u kojim situacijama se možemo smijati, a u kojima ne, dok kod djece taj društveni moment još uvijek nije osviješten.

Na radionici su učenici mogli saznati kako jedna minuta smijanja zamjenjuje 15 minuta vožnje sobnog bicikla i kako se prilikom 100 osmjeha dnevno potroši oko 150 kalorija što je jednako 20 minuta rada kardio vježbi.

Smijeh opušta mišiće, olakšava komunikaciju, poboljšava disanje i cirkulaciju, jača imunitet i pomaže održavanju pozitivnog stava i dobrog raspoloženja.

Učenici su se upoznali i s nekim dobrim praksama prakticiranja i korištenja smijeha u terapeutske svrhe. Psihologica ih je tako upoznala s jogom smijeha koja se temelji na vježbama disanja i vježbama dubokog i glasnog smijanja iz trbuha. Zasad u Rijeci ne postoji niti jedna udruga koja to prakticira, ali ih ima nekoliko u Zagrebu. Također je govorila i o Crvenim nosovima, klaunovima doktorima koji su umjetnici posebno educirani za rad s bolesnom djecom u bolnici. Ta praksa započela je u SAD-u 80-ih godina prošlog stoljeća.

Rijeka psihologije dio je programa obilježavanja tjedna psihologije koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj već osmu godinu zaredom.

Majda Bembić

Komentari