Odjedrena 24. Fiumanka – Vjetru unatoč brza i zanimljiva regata

272
fiumanka

Današnje 24. izdanje Fiumanke donijelo je zanimljivu, ali i napetu borbu – na samom startu zajedrila je 161 jedrilica, vremenski uvjeti za jedrenje su bili povoljni pa su prvi brodovi u riječku luku uplovili prilično brzo. Vjetar jačine 5 do 7 čvorova i burin s kišom učinili su 24. Fiumanku napetom, a u određenim trenucima i dramatičnom. Prvi maksiji su okrenuli bovu u manje od pola sata i to u nekih 30 metara jedan od drugih, što znači da je već sam početak regate bio zanimljiv i borben.

Way of LifeProsecco DOC prvi je okrenuo bovu i cijelu regatu držao prednost, te u regatnoj skupini prvi ušao u cilj s vremenom od 2h, 3min i 12 sekundi. Ovaj put jedrili su sa skiperom Gašperom Vinčecom. Drugi na cilju na regatnoj ruti bio je Adriatic Europa sa skiperom Dušanom Puhom, a treći Molo longo Erste banka na čelu s iskusnim Rajkom Kujundžićem.

fiumanka

I ove se godine jedrilo na dvije rute – uz već spomenutu regatnu, tu je i obiteljska ruta koja se jedrila do Kostrene i nazad u Riječku luku. Organizatori Fiumanke posebno su ponosni na brojne jedriličare obiteljske grupe kojih je svake godine sve više, a za koje uvijek ističu da su srce riječke regate. Oni su uz Fiumanku su od samih početaka – više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije – najmlađi sudionik Fiumanke ima samo 12 godina. Prvi brod obiteljske rute koji je uplovio u riječku luku bio je Reful III s vremenom 1 sat, 46 minuta i 21 sekunda. Za obiteljsku rutu vrlo napeta je bila zona pred ulazom u luku jer su vodeći naišli na bonacu, izgledalo je da će doći do promjene u vodstvu, ali Reful III je suvereno kontrolirao situaciju.

fiumanka

Napeta je bila i borba među medijskim predstavnicima. Prvo je mjesto osvojila Nova TV, drugi je Torpedo media, a treći ORF. Na 4. mjestu završio je HRT, suorganizator Medijske regate. Medijska regata održana je kao posebna grupa unutar glavne regate, a sve što se tijekom Fiumanke događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u nekoliko dana nakon regate i putem Europske radiodifuzijske unije (EBU), biti odaslana svim članicama Unije. Uz HRT, Kanal Ri, ORF, Novi list, Novu tv i Torpedo s Novinet mrežom portala, regati se priključila i posada iz tvrtke Odašiljači i veze.

fiumanka

Svi službeni i ukupni rezultati bit će poznati nakon 18 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela pokala održat će se u 20 sati na Terminalu.

Fiumankina jedra danas su snažno zagrlila riječku luku, donijela užarenu atmosferu, mnoštvo posjetitelja i gledatelja koji su zdušno pljeskali svim brodovima na ulasku u cilj – upravo zato možemo reći da je Fiumanka utkana u identitet našeg grada te da je to i dalje najljepša slika na moru i u luci koja Riječane osobito veseli.

fiumanka fiumanka fiumanka fiumanka

Komentari