Odana počast mlikaricama! 70 hodača spoznalo je kako je izgledao dan grobničke mlikarice

65

U organizaciji turističke platforme Visit Jelenje uspješno je održana manifestacija „Feral ki J’ pušćal sinjal“, koja je odala počast grobničkim mlikaricama. Nekadašnjom „mliječnom stazom“ od Jelenja preko Lukeži, pa na Valići i Pašački most, Žakalj, Hartera i Mlikaričin trg prošlo je gotovo 70 hodača među kojima su se nalazili i hodači iz Slovenije.

U večernjim satima u Domu kulture u Dražicama izvedena je monodrama Mlikarica, koju je utjelovila Petra Mavrinac, članica scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisuje gđa. Vlasta Juretić, uz pratnju KUD-a Zvir.

Hod je trajao nešto više od četiri sata, a iz Visit Jelenja opisali su cijeli događaj: „Vodič iz PD Obruč nas je nabrojao 64. Svih uzrasta. Prisutni i hodači iz Slovenije. Naš hod postao je međunarodni. Košarom cvijeća pozdravili smo Mlikaricu. Jedan je ponio latu, drugi feral, a netko rucak i krenuli smo. Lukeži, Drastin, Valići, Pašački most, Banska vrata, mlinovi, Rječina…ljepota u oku, sjeta u mislima, svakim sljedećim korakom, minutom, satom pitamo se…odakle im tolika snaga? Tko nas to čeka?! Sa maramom na glavi i osmijehom na usnama, ponosno oprćene teškim rucakom, latama i feralićem naše Sonja i Biserka iz Podhuma. Uvijek rado uprizore Tildu i Tonku. I nema varanja. Rucak je pun. Težak. Sretna je Bohorićeva Mlikarica…oko nje puno ljudi, njene družice Tonka i Tilda, cvijeće, late, feralići, rucaki, žamor, slikanje….a onda tišina.

Petra Mavrinac izvela je mali dio monodrame kao najavu i poziv na večernju izvedbu u Dražicama. Izuzetno dojmljivo. Suza u oku. Pljesak. Razilazimo se. Ponosni što smo se zajedno sjećali i svojim četverosatnim hodom odali počast. Pod dojmom čekamo večernju priredbu. Štovatelji tradicije stižu, jutarnji hodači stižu…počinjemo na vrijeme, 20 sati. Ima samo 24 godine, ili već 24 …nekada “Grobnički tić”, a sada magistar harmonike i profesor Danijel Šimek, rado je pjevao i svirao za svoj Grobnik, iako je iz Ljubljane došao na vikend odmor. Mrak. Mrkla noć. Petra je narator, prva mlikarica, druga i treća… Scensko djelo Vlaste Juretić pisano za više izvođača, postalo je monodrama….Upijamo svaku riječ, srce lupa, na pozornici vidimo i mrak i stazu i grad i tri mlikarice i gradske žene i trg, ali plješćemo samo Petri. Iskusni Šimek šalje Petru nazad na pozornicu, jer pljesak traje, traje… Vidimo gđu. Vlastu iza pozornice odakle je pratila izvedbu, njen osmjeh kaže da je “režiser” zadovoljan. Svi smo nekako zadovoljni i obuzeti jednakim emocijama. Ponosno predstavljamo fotomonografiju Susjedstvo Jelenje, tiskani trag našeg sudjelovanja u EPK projektu. Na svakoj stranici poznati krajolik viđen okom umjetnika.

Darujemo izvođače. Tri gledatelja koji su ispod stolice pronašli razglednicu sa porukom Čestitamo! dobili su fotomonografiju na poklon. Još malo uživanja u Danijelovom glasu…i druženje može početi. Željni ovakvih susreta, skidamo maskice i ispred Doma, uz štrudlicu i sok razmjenjujemo dojmove. Nadamo se da smo ovim tekstom prenijeli dio subotnje atmosfere. Hvala svim šetačima i gledateljima, hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji. Feral sjećanja neka se nikada ne ugasi… Da se ne pozabi.“

 

Komentari