Odabrali mame i tate: Projekt od 4 mjeseca sa radionicama i raznim aktivnostima uz svakodnevnu savjetodavnu pomoć koji unapređuju i štite prava djece te osnažuju kapacitete i podrška su obitelji

461

Razvod roditelja je jedna od najintenzivnijih stresnih situacija za dijete. O važnosti oba roditelja u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja te znanstvenih i stručnih radova. Primjer su nam pozitivna iskustva iz europskih zemalja na koja se uvijek pozivamo.

Pravo djece na ljubav i brigu oba roditelja je osnovno je ljudsko pravo. Prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta svako dijete ima pravo na roditeljstvo koje promiče njegovu dobrobit i puni razvoj potencijala. Takvo roditeljstvo podrazumijeva podjednaku ulogu oba roditelja, i majke i oca, u svakom dijelu a posebno u ranom razvoju djeteta. Ravnopravnim roditeljstvom potičemo razvoj demokracije i učimo djecu kako da budu dobri ljudi i u budućnosti dobri roditelji. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe

Pojačana nesigurnost, problemi oko viđanja djece, ugroza egzistencije roditelja koji su se pojačali u vrijeme pandemije a kasnije i potresa znak je svima nama da je obiteljima potrebno pružiti pomoć.

Zato Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 01.12.2021. do 31.03.2022. provodi  projekt „ODABRALI MAME I TATE“  kojem je cilj jačanje roditeljskih kompetencija , unapređenje i zaštita prava djece te osnaživanje kapaciteta obitelji uz pružanje podrške.

Na dosadašnjim aktivnostima Udruge sudjelovali su mame, tate i članovi obitelji iz cijele Hrvatske. Tako i ovaj put pozivamo da se projektu ‘ODABRALI MAME I TATE’ odazovu  roditelji,  oni koji jesu i oni koji će to tek postati, ali i svi oni koji su zainteresirani za temu RAVNOPRAVNOG RODITELJSTVA.

U 4 mjeseca održat će se:

–          4 radionica psihosocijalne pomoći Bojana Klapčića, diplomiranog psihologa

–          4 edukativnih radionica Ines Kovačić, diplomirane sociologinje i profesorice sociologije, s iskustvom u psihoanalizi i grupnoj analizi (grupnoj analitičkoj psihoterapiji) koja je ujedno i tajnica Udruge Životna linija (partner u projektu).

–          savjetovanja Olivera Čanića, predsjednika Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo koji je u dosadašnjih 12 godina postojanja Udruge izravna i nemjerljiva savjetodavna pomoć.

–          postavljanje 4 info. točaka u knjižnicama, vrtićima i školama s informacijama o projektu ‘ODABRALI MAME I TATE’.

–          Pružanje svakodnevne savjetodavne pomoći putem mailova, telefona te kroz individualne i grupne sastanke.

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama, a dobrodošli su i volonteri. U izvođenju projekta bit će uključeno najmanje 20 volontera, a koordinator je Zvonko Grgec, član Udruge i dobitnik volonterskog Oskara za 2020. godinu.

Projekt je financiran od Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom. Zbog trenutne epidemiološke situacije i obaveznog vođenja popisa sudionika potrebno se prijaviti na radionice koje su BESPLATNE .

Kontakti za prijave na edukacija, podršku i savjetovanja: 098 274 338 i 098 182 6423 ili na mail udruga.roditeljstvo@gmail.com.

Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionica koje će se održavati online preko zoom platforme potražite na:

Web – https://ravnopravno-roditeljstvo.com/

Facebook – https://www.facebook.com/Ravnopravno

Svako dijete ima pravo na mamu i na tatu.

Zajedničkim aktivnostima pokažimo da su ravnopravno roditeljstvo i sretno djetinjstvo svojoj djeci ODABRALI MAME I TATE!

L.B.

Komentari