Od ponedjeljka festivalska događanja “Kampus za sve”

14

Treći po redu festival susjedstava Europske prijestolnice kulture održavat će se u susjedstvu Kampus, od 2. do 5. ožujka.

Tijekom četiri festivalska dana u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, na Trsatu, odvijat će program koji je jedinstveni primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture, kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom, a koji su u četvrtak najavili zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, glavna voditeljica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020 Branka Cvjetičanin i predsjednica izvršnog odbora Kampus kreativnog tima, susjedstva Kampus EPK prof.dr. Rajka Jurdana Šepić.

Ovim smo festivalom željeli još više Kampus otvoriti građanima. Tijekom četiri dana trajanja programa održat će se više od 20 projekata u kojima sudjeluju profesori, studenti i građani. Naše sastavnice Sveučilišta međusobno surađuju, a u ovom slučaju postoje i neke zanimljive suradnje poput one između Odjela za biotehnologiju i Akademije primijenjenih umjetnosti. Zanimljiva je, recimo,  i suradnja među susjedstvima gdje naš Odjel biotehnologije surađuje sa susjedstvom Drenova Europske prijestolnice kulture. Sveučilište je sjecište znanja i kreativnosti jer okuplja prvenstveno mlade ljude i vjerujem kako je to dobar put napretka”, rekla je prof. dr. Jurdana Šepić.

Svečano otvorenje bit će u Akvariju Kampusa, u ponedjeljak 2. ožujka u 11 sati.
Sveučilište otvara svoja vrata znanja STEM radionicama, KPR kioskom, Čarobnom matematikom, Inspiracijama iz nanosvijeta, Putujućim znanstvenicima, Šetnjom sjećanja, umjetničkim kolektivom Ja:To, Projektom Sušak – umjetnost sjećanja, programom U potrazi za super voćem i brojnim drugim sadržajima.  

Kao i svako od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, tako i susjedstvo Kampus u provedbi programa ima svoje europske susjede. Kao jedinstveni  primjer sinergije znanosti i kulture grada, uspostavljena je suradnja s talijanskim Trstom, jer uz slično povijesno i industrijsko nasljeđe gradovi Rijeka i Trst  u istoj godini nose i dvije važne prijestolničke titule – kulture i znanosti.

Suradnja Sveučilišta s međunarodnom zakladom Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science, ima za cilj doprinjeti društvenim, kulturnim, znanstvenim i ekonomskim vezama, ali i daljnjem jačanju strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir 2020. godinu.

Usto, Sveučilišni Kampus kroz program umjetničkih rezidencija „Vitamin D“ ugošćava hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se u programu predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru. 

I am not a Robot, a koju izvodi u suradnji s udrugom 4 grada Dragodid, KD-om Čistoća, Savezom udruga Molekula iz Rijeke i brojnim sugrađanima volonterima, koji su se u sklopu projekta uključili u majstorske suhozidne radionice. Sedam mentora educira prijavljene građane o vještinama potrebnim za izgradnju suhozida i naša je želja da ta pomalo zaboravljena vještina uđe u kurikulum Sveučilišta, odnosno Građevinskog fakulteta kao trajno naslijeđe i ostavština ovog projekta, rekla je u najavi ovog dijela programa Cvjetičanin.

Na program festivala osvrnuli su se i zamjenica župana Medarić, koja je čestitala svima uključenima u projekt i istaknula kako posjetitelje, zahvaljujući voditeljima projekta koji su osmišljavali programe i motivirali brojne ljude da se uključe, očekuju četiri izuzetno zanimljiva dana.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović naglasio je europsku dimenziju programa, činjenicom kako su Europska unija i njeni stanovnici značajan potencijal za suradnje na području građanskog aktivizma, kulturnih suradnji i razmjene iskustava među stanovnicima Europe.

“Kampus je kroz godine postao naša akropola znanja i program koji nas očekuje na festivalu susjedstva Kampus najbolje govori o tome kako sveučilišna zajednica, studenti i građani žive u kreativnom zajedništvu”, rekao je Filipović.

Festival susjedstva Kampus Europske prijestolnice kulture, čiji je nositelj Sveučilište u Rijeci, namijenjen je najširoj publici, a ulaz na sve programe je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA SUSJEDSTVA KAMPUS – KAMPUS ZA SVE :

Ponedjeljak, 02. ožujka 2020.

Od 11 do 12 sati: Svečano otvorenje u Akvariju

Od 13 do 16 sati:  Potreba, ponuda, potražnja – APURI 1. kat

Od 12 do 14 sati:  KPR kiosk – ispred restorana Kampus

U 17 sati: Kako bez suza u dječji vrtić i osnovnu školu? – Podrška socio-emocionalnoj dobrobiti djece tijekom prijelaza i prilagodbe
Predstava za djecu i roditelje: „Škola je fora, a ne noćna mora“ – Atrij FFRI (prizemlje)

U 18 sati: Lutkarska predstava: Male tajne profesorice Šifrice – Zgrada Odjela, prostorija 027

U 18 sati: Inspiracije iz nanosvijeta – Izložba – Zgrada Odjela

Cijeli dan Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta.

Utorak, 03. ožujka 2020.

Od 11 do 15 sati: Šetnja sjećanja – APURI, prostorija 207, 3. kat

Od 17 do 18 sati: Prezentacija knjige: „Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove“ – Zgrada odjela, prostorija 030

Od 17 do 18 sati: Putujući znanstvenici – Zgrada odjela, praktikum 2 (264),  2.kat

Cijeli dan Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta.

Srijeda, 04. ožujka 2020.

Od 10 do 12 sati: Inspiracije iz nanosvijeta – radionice – APURI, Katedra za kiparstvo

Od 11 do15 sati: Šetnja sjećanja – APURI, prostorija  207, 3. kat

U 13 sati: Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo? – APURI, Galerija koridor

Od 15 do 18 sati: U potrazi za super voćem našeg kraja- zaboravljena „drenjula“ – kviz s nagradama – Zgrada Odjela, prostorija O268

U 18 sati: Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO – APURI, Amfiteatar

Cijeli dan Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  –     pored Građevinskog fakulteta.

Četvrtak, 05. ožujka 2020.

Od 11 do 15 sati: Pametne STEM radionice – Zgrada Odjela/ispred, prema FFRI (ovisno o vremenskim prilikama)

Od 11 do 15 sati: Šetnja sjećanja – APURI, prostorija  207, 3. kat

Od 15 do 17 sati: Mušice u nastavi – Zgrada Odjela, prostorija 030

U 18 sati: Projekt Sušak- umjetnost sjećanja – Odsjek za kulturalne studije

Cijeli dan Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje – pored Građevinskog fakulteta.

Komentari