Na konferenciji za novinare održanoj u vrtu Prirodoslovnog muzeja, najavljen je 13. po redu festival Riječkih ljetnih noći, pod nazivom – Riječke ljetne noći + koji će se održavati od 1. do 22. srpnja 2016.

U bogatom programu sudjelovat će, uz organizatora HNK Ivana pl. Zajca, sudjeluju i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino Rijeka, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija. Time je obrazložen i ovogodišnji „plus“ u nazivu jer se, unatoč bitno smanjenim financijskim sredstvima, uključivanjem još većeg broja broja kulturnih institucija nego lani, kada je inauguriran novi koncept festivala, osmišljen još bogatiji festivalski program.

Tako festival, kako je kazao Marin Blažević najavljujući dio programa u organizaciji riječkog HNK, prestaje biti festivalom samo izvedbeno umjetničkih programa te postaje interdisciplinaran, obraćajući se time i puno širem krugu publike.

Govoreći o redefiniranju koncepta Riječkih ljetnih noći, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar naglasio je kako se posljedično stavu Ministarstva kulture i smanjivanju budžeta trebao pronaći novi smjer, a uspješno je pronađen u zanimljivoj suradnji ustanova koja je istodobno svojevrsna simulacija provođenja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Šarar

Svoje zadovoljstvo novim modelom, a time i novom kvalitetom Riječkih ljetnih noći izrazio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je naglasio da unatoč nerazumijevanju Ministarstva kulture riječki festival nije izgubio glamour.

Riječke ljetne noći bit će otvorene u petak, 1. srpnja kada će na Korzu i okolnim trgovima od 19 sati trajati program Urbana uvertira u Riječke ljetne noći s nastupima uličnih umjetnika i zabavljača, a u 21:30 sati festival će biti službeno otvoren ispred HNK Ivana pl. Zajca programom „Vaše kazalište vama“.

Program možete naći ovdje.