Obilježite Međunarodni dan joge u u parku kod Dvorane kulture u Rijeci!

24

Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana joge, i ove godine u Rijeci obilježit će se taj dan prezentacijama vježbi joge i zajedničkim vježbanjem svih prisutnih građana.

Podsjećamo da je datum 21. lipnja od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom joge uz rekordnu potporu od čak 177 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. Međunarodni dan joge obilježit će se u ponedjeljak 21.06.2021. pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj, Grada Rijeke u okviru projekta Rijeka – zdravi grad i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a u organizaciji Udruge Joga u svakodnevnom životu` Rijeka.

Obilježavanje Međunarodnog dana joge u Rijeci održat će se u parku kod Dvorane kulture ‘Joga u svakodnevnom životu’, Spinčićeva 2, na Pećinama s početkom u 08:00 sati, a svojim će dolaskom program uveličati Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumar Srivastava. Obilježavanjem Međunarodnog dana joge grad Rijeka se pridružuje velikom broju gradova u Hrvatskoj i svijetu koji će zajedničkim vježbanjem joge otvorenim za sve, proslaviti ovaj dan.

Riječ “joga” potječe iz sanskrta i znači povezati, sjediniti. Vježbe joge imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, u postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, smisla života te konačno u razvijanju osobnog odnosa prema kreaciji. Živjeti u skladu sa samim sobom i sa svojom okolinom, želja je svakog čovjeka. U današnje smo vrijeme u mnogim područjima života suočeni sa sve većim fizičkim i psihičkim zahtjevima. Zbog toga sve više ljudi pati od tjelesnih i psihičkih napetosti kao što su stres, nervoza, nesanica, kao i od jednostranoga tjelesnog opterećenja i posljedica nedostatnoga kretanja. Upravo u današnje vrijeme veliku vrijednost imaju metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje tjelesnog, mentalnog i duševnog sklada. Joga je put kojim ćete ponovno uspostaviti taj sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom okolinom.

U Rijeci se po sustavu ‘Joga u svakodnevnom životu’ joga vježba već više od 30 godina. Tisuće građana Rijeke i okolice upoznalo je blagodati vježbi joge. Vrijedno je spomenuti da udruga `Joga u svakodnevnom životu` Rijeka već devetu godinu zaredom sudjeluje u projektu ‘Rijeka-zdravi grad’ besplatnim vježbama za osobe starije od 50 godina i studente.

Također već šestu godinu zaredom je svojim projektom Vježbajmo `Jogu u svakodnevnom životu` za zdravi grad uključena u programe zdravstvene zaštite Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Udruga ‘Joga u svakodnevnom životu’ Rijeka nedavno je inicirala projekt ‘Škola zdravog disanja’ – program jednostavnih vježbi joga-disanja namijenjen prevenstveno pacijentima s respiratornim i drugim tegobama koji su preboljeli COVID-19. Ovaj program se provodi u okviru projekta ‘Rijeka-zdravi grad’, uz podršku i partnerstvo KBC-a Rijeka, Koordinacije bolesnika i udruge bolesnika te Grada Rijeke

Komentari