Obilježena 10. godišnjica rada Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“

75

Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ s radom je započeo 1. veljače 2013. godine i tada je bio jedini hospicij u Hrvatskoj, odnosno ustanova u kojoj se bolesnicima koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti pruža adekvatna skrb.

Program obilježavanja 10 godina rada Hospicija započeo je Svetim misnim slavljem u kapeli „Marije Kraljice apostola“ u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II“ koje je predvodio riječki nadbiskup metropolit Mate Uzninić, a nastavljen je simpozijem „Palijativna skrb – kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put“ održanom u predavaonici Hospicija.

Prije početka samog simpozija uzvanicima su se obratili nadbiskup Mate Uzinić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i ravnateljica Hospicija Leopolda Ivković.

Svi su oni kao najvrjedniji element rada Hospicija istaknuli njegove djelatnike koji svim pacijentima omogućuju dostojanstven kraj života.

„Otvaranje Hospicija od samog početka bio je projekt s ciljem poboljšanja kvalitete života umirućih bolesnika , kao i pružanje utjehe njihovima obiteljima. Umiranje je sastavni dio života, ali svaki čovjek ima pravo na dostojanstven način dočekati svoj kraj“, rekao je nadbiskup Uzinić i zahvalio Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji što od samih početaka podupiru rad Hospicija čiji je osnivač riječka Nadbiskupija.

„Nikada nismo spremni rastati se s našim voljenim osobama. To je izuzetno težak proces i stoga želim zahvaliti prije svega svim djelatnicima Hospicija koji pacijentima svakodnevno pružaju adekvatnu skrb, ali i ruku humanosti, razumijevanja i podrške, kako njima tako i njihovim obiteljima koje prolaze kroz najteže trenutke“, rekao je zamjenik gradonačelnika Palčevski i dodao kako se dobra suradnja na ovom projektu kao i brojnim drugima koji su započeli s riječkom Nadbiskupijom, u vrijeme kada je na čelu bio tadašnji nadbiskup Ivan Devčić, nastavljaju i sada u suradnji s monsinjorom Uzinićem, a kao primjer je naveo suradnju oko rješavanja aktualnog problema s migrantima u što je uključena i Primorsko-goranska županija.

Župan Zlatko Komadina prisjetio se početaka razgovora o otvaranju Hospicija i dodao kako županija izuzetno cijeni rad i doprinos ove ustanove za zajednicu te kako će njezin rad nastaviti podupirati i u budućnosti. „Kvalitetno živjeti i dostojanstveno umrijeti, vjerujem da je to ono što svaki čovjek zaslužuje“, rekao je Komadina.

U programu simpozija dr.sc. dr.med. Julijana Franinović Marković održala je predavanje „Stanje i perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj“, mag.pharm. Irena Grahovac održala je predavanje „Ljekarnička skrb za palijativnog bolesnika“, dok je simpozij završio predavanjem „O dostojanstvu umiranja“ dr.sc.mag.theol. Marte Carti.

Komentari