Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

424

Grad Rijeka uključit će se u program obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. Lipnja. Pripremljen je bogat program koji obuhvaća čišćenje korita Rječine od Grohova do Pašca, zdravstveno-ekološki projekt “Kretanjem do zdravlja”, festival samoniklog bilja i zdravog života i predavanje o održivim izvorima energije.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša održat će se pet akcija. Prva akcija vezana je za kampanju Rijeka u kretanju u suradnji s udrugom „Obala naših unuka” i uključuje čišćenje obale i korita Rječine od Grahova do Pašca, u petak 3.lipnja. Kako bi mladim naraštajima ukazali na potrebu odgovornijeg odnosa prema okolišu u kojem živimo i osvijestili važnosti kretanja za zdravlje, u akciju će se uključiti učenici Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja i Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja iz Rijeke. Akcija kreće već od 9 sati, kada će volonteri u smjeru Grohovo-Pašac čistiti obalu i korito Rječine od nanesenog otpada ili otpada koji su ostavili neodgovorni izletnici. Akcija čišćenja trajat će do 11:30. Učesnici akcije će se tijekom pauze okrijepiti ekološkim sendvičima, koje je za ovu priliku pripremio restoran Gric&Guc te osvježiti vodom Vira.

Interesna grupa građana za unapređivanje zaštite okoliša u sklopu projekta Rijeka zdrav grad također će dati doprinos organizacijom pješačenja na području Grobnika. Uz pomoć PD Duga bit će organizirane tri staze, ovisno o zahtjevnosti, koje će voditi od Konjičkog centra Linčetovo do Dražica odnosno Lukeži i Grobnika. Organizatori će šetnju obogatiti predavanjem o važnosti kretanja liječnice neurologa Gordane Tonković Reljanović.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, na Korzu će se u subotu 4. lipnja održati prvi Festival samoniklog bilja i zdravog života uz izložbu i degustaciju samoniklog bilja. U sklopu Festivala u Gradskoj vijećnici bit će održan niz tematskih predavanja, od onih kako samoniklo bilje koristiti u prehrani, do predavanja na temu uporabe samoniklog bilja u službi ljepote. Također, bit će organizirano i pokazno branje samoniklog bilja na području od Orehovice do Starog mlina. Građani koji se žele uključiti mogu se javiti na broj 091 3490 779 ili na e-mail malascena@gmail.com . Više o Festivalu može se pronaći na web stranici Festivala, http://www.lovacnabilie.com.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša nastavlja se 7. lipnja u Astronomskom centru Rijeka, kada će se u organizaciji Udruge Cezar održati “Cezar Day” na kojem će se predstaviti proizvode i najmodernija dostignuća rasvjetne tehnike, kao i tehnike te načine upravljanja javnom rasvjetom. „Cezar Day”-u prisustvovat će priznati astronom i vrlo zanimljiv govornik Korado Korlević, stručnjak koji će govoriti o svjetlosnom zagađenju.

Komentari