O ludilu pojedinca i mase poznata književnica Sibila Petlevski ima sjajan odgovor

27

U Centru KNAP, u sklopu programa 11. Kustoske platforme: Performativne studije slučaja, ovog petka, 5. srpnja u 20.30 sati, održat će se predavanje naša poznate književnice, dramatičarke i redovite profesorice na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Sibile Petlevski, koja će govoriti o ludilu pojedinca i ludilu mase između kreacije i destrukcije. 

Predavanje se bavi praksama i teorijom kreativnosti u društvu; „kreativnim ludilom“ kao općim mjestom razumijevanja pretpostavljenog otklona u ponašanju umjetnika od normale djelovanja potrebne za svakodnevnu komunikaciju u društvu; ritualnim praksama svakodnevice, „autorstvom“ u umjetnosti i obredu, emergentnim autorstvom u improvizacijskim žanrovima, kinestetskim „zaražavanjem“ unutar grupe, masovnom histerijom, pojedinačnom i grupnom „intoksikacijom“, političkim navođenjem masa, i kreativnom intervencijom pojedinaca u institucije. 

Sibila Petlevski, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, izvedbena umjetnica, znanstvenica, sveučilišna profesorica, urednica i prevoditeljica. Doktorica je filoloških znanosti, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je L’Académie Mallarmé i l’Académie Européenne de Poésie. Predsjednica Hrvatskog PEN centra (2001. – 2005.). Objavila dvadesetak knjiga različitih žanrova, od beletrističkih do znanstvenih. Poezija i proza prevedene su joj na desetak svjetskih jezika, a dobitnica je i brojnih nagrada. Nacionalno i internacionalno je antologizirana autorica. Urednica u domaćim i stranim časopisima, te voditeljica tri međunarodna projekta. 

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.

Sva predavanja i izvedbe su otvorena za javnost.

Komentari