Novosti s Libertas Film Festivala

183

Nakon šest održanih izdanja, Libertas Film Festival ove godine kreće s izmijenjenim konceptom. Primarna novost je promjena termina održavanja festivala; sedmo festivalsko izdanje održat će se od 11. do 17. travnja u Dubrovniku.

Osim toga, festival ove godine poprima izrazito edukativan karakter s ciljem poticanja i osnaživanja hrvatske i regionalne filmske produkcije.Tako će isti, uz neizostavni filmski program, uključiti niz radionica, predavanja, panel diskusija te prvi regionalni forum u sklopu kojeg će se propitivati aktualne teme i problemi filmske industrije. U skladu s time, Libertas Film Festival teži ka stvaranju regionalne filmsko-edukativne platforme sa svrhom sustavnog usavršavanja u području filmske produkcije. Projekcije svih filmova, koji će se prikazivati u kinu Sloboda i u ‘kinu’ hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, te sve diskusije na Forumu besplatne su za sve gledatelje i zainteresiranu publiku!

‘Nadogradnja Libertas film festivala u veću edukativno-profesionalnu platformu gdje će se okupiti filmski profesionalci iz regije i svijeta već sada se pokazalo kao odlična promjena. Vjerujem da će već u ovoj godini Dubrovnik posjetiti svi oni koji žele jednom godišnje vidjeti sve svoje kolege na jednom mjestu i moći razmjeniti ideje i sklopiti nove zajedničke projekte. Dubrovnik je idealna lokacija za regionalni filmski forum, a uz partnera kao što je Valamar i njihove posebne ‘filmske pakete’ smještaja vjerujem da će se odazvati velik broj filmaša iz regije’, izjavila je Mirjana Mia Pećina, direktorica festivala.

Ove godine festival ulazi u usku partnersku suradnju s tvrtkom Valamar hoteli i ljetovališta koja podržava projekt od samih početaka. ‘Povijest suradnje Valamara i  Libertas Film Festivala traje od samih početaka i svake se godine oplemenjuje novim idejama i vizijama partnerstva. Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik****, s najvećim kongresnim kapacitetom na području Dubrovnika, službena je rezidencija Festivala i to ne samo kao domaćin filmskim umjetnicima, sudionicima i gostima, već i kao filmsko platno na kojem ćemo imati čast prikazivati najbolje europske filmove kandidirane za Oscara. I ove godine, Valamar će biti domaćin filmskim radionicama, ali i prvom regionalnom filmskom forumu, čime produbljujemo već odličnu suradnju na obostrano zadovoljstvo. Za vrijeme trajanja festivala, pripremili smo ljubiteljima filmske umjetnosti zanimljive pakete koji se mogu naći na našoj internet stranici www.valamar.com, izjavio je Zrinko Kamber, član uprave Valamar hotela.

‘U svojoj sedmoj godini i novoj programskoj orijentaciji Libertas Film Festival nudi oko 50 filmova i zadržava visoku kvalitetu uz jedan drukčiji i osvježavajući koncept. Tako glavni filmski program nudi izbor europskih kandidata za Oscara u kategoriji stranog filma – ukupno sedam filmova iz isto toliko zemalja starog kontinenta. Program kratkog filma “odmjeravanje je snaga” dviju potpuno različitih kinematografija, nacija i kultura; ove godine riječ je o Švicarskoj i Kosovu koje će se “sukobiti” nizom sjajnih filmova. Bonus program je izbor suvremenog hrvatskog kratkog metra koji želimo predstaviti velikom broju stranih gostiju koji će doći u Dubrovnik. Nastavljamo i s našim tradicionalnim programom Fokus: ovaj put u goste nam dolazi kinematografija Slovačke, a tu su i posebne projekcije filmova dobitnika Master nagrade tj. Nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti’, izjavio je Stjepan Hundić, umjetnički direktor festivala.

U suradnji s uglednim međunarodnim filmskim i kulturno-obrazovnim organizacijama, kao što je European Film Promotion, NISI MASA, Hrvatski filmski savez, Nest Cultural Association i drugi, održat će se čak pet filmskih radionica.

‘Nakon što smo prošle godine uspješno organizirali Master Class za direktore fotografije, pod palicom legende talijanske i američke kinematografije, Danteom Spinottijem, odlučili smo nastaviti okupljati mlade i talentirane filmaše. Ista radionica ove će se godine ponovno održati uz podršku talijanske filmske organizacije Nest Cultural Association te tako osigurati daljnje povezivanje i razmjenu ideja između europskih i regionalnih direktora fotografije. Osim snimateljske radionice, ove će godine u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom i Palunkom mladi scenaristi iz šire regije imati priliku intenzivno raditi s jednom od najuspješnijih redateljica s ovih prostora, Jasmilom Žbanić. Sa željom da potaknemo razvoj hrvatske filmske publicistike, u suradnji sa svjetski poznatom mrežom NISI MASA održat će se i radionica filmske kritike, koju će s hrvatske strane koordinirati mladi i nagrađivani kritičar Mario Kozina’, najavio je Vanja Vascarac, voditelj radionica. Osim spomenutih, u sklopu festivala održat će se i radionica animacije pod vodstvom Kellyja Looslija, voditelja odjela za animaciju pri Sveučilištu Brigham Young (BYU) iz SAD-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te Školom animacije iz Čakovca.
‘Prošle godine konkurencija kratkog filma LFF-a bila je dostupna na MUBI-ju, svjetski poznatoj web platformi za distribuciju filmskih klasika, arthouse i indie naslova. Ove godine nastavljamo započetu suradnju: priliku za iskorak prema globalnom gledateljstvu tako će imati već spomenuti izbor kratkog filma iz Švicarske i Kosova, kao i izbor najboljih kratkih filmova iz sve dinamičnije i uspješnije hrvatske produkcije’, dodao je Vanja Vascarac.

Libertasov filmski Forum održat će se u subotu 16. travnja od 11h do 18h u konferencijskoj dvorani prekrasnog hotela Valamar Lacroma. Neke od tema o kojima će se diskutirati bit će i digitalizacija art kina u regiji, promocija europskog i nezavisnog filma u regiji, svjetska animacija u kratkoj formi, ko-produkcije u regiji i neka dodatna iznenađenja. Na predavanjima i panel diskusijama sudjelovat će svjetski i regionalni filmski stručnjaci – gosti 7. Libertas film festivala te voditelji radionica.

Ovim putem također objavljujemo da su od danas, 07. veljače otvorene prijave za hrvatske kratke filmove. Natječaj traje do 10. ožujka, a sve informacije oko uvjeta istog mogu se pronaći na službenim festivalskim stranicama www.libertasfilmfestival.com

Na web stranicama mogu se pronaći i sve informacije o smještaju za vrijeme trajanja festivala – ponuda u Dubrovniku uključuje posebne pakete smještaja u iznosu već od 240 kuna po osobi!

Komentari