Novi spektakl riječkog kazališta – Evita!

42

Uoči generalne probe mjuzikla „Evita“, nosioci predstave na čelu s intendantom Marinom Blaževićem,  u ponedjeljak navečer, 13. siječnja, dva dana uoči prve premijere koja je zakazana za 15. siječnja,  održali su konferenciju za medije.

Ovaj diljem svijeta poznati i hvaljeni mjuzikl svojevrsni je „come back home“ Renate Carola Gatica, rođene Argentinke, ravnateljica drame HNK Ivana pl.Zajca i ujedno redateljice „Evite“. Njena riječka adresa zasigurno predstavlja njen izbor i novi dom, riječko kazalište, mjesto gdje je pronašla drage kolege i mjesto za rad, ali emocije koje nosi, snaga i osobni angažman oko predstave nisu mogli podariti boljeg redatelja za ovaj mjuzikl. Argentinsko porijeklo, ženska intuicija i snaga, umjetnički naboj i privrženost ideji redateljici pruža pravu priliku da na riječkim daskama oživi sudbinu neprežaljene Evite Peron.  Stoga slobodno možemo reći da će publika tijekom predstave osjetiti autentičnost i doživljaj iz „prve ruke“. Renata Carola Gaticca odaje počast životu Evite Peron, koju je narod neizmjerno volio, baš kao i ona svoj narod, ali i počast svim snažnim ženama koje svojim životima ovaj svijet žele učiniti boljim mjestom.

Intendant Marin Blažević, ohrabren uspjehom prošlogodišnjeg mjuzikla Sunset  Boulevard, nakon njegove druge premijerne večeri predložio je „Evitu“ kao sljedeći mjuzikl, imajući na umu pjevačko-glumačku divu Leonoru Surian.  Uz Leonoru Surian kao Evita nastupa i Elena Brumini, a Blažević ističe da Elena Brumini nije alternacija, već nosi jednako važnu ulogu te zaključuje da su njihove Evite različite, ali jednako uvjerljive.

81972399_599829417241932_8549330821587140608_nDirigent je maestro Igor Vlajnić, koji je posebno pohvalio cijeli tim te istaknuo izvrsnu suradnju sa Zborom Josip Kaplan i Dječjim zborom Kap. Kostime je osmislila Sandra Dekanić, koreografiju potpisuje Tihana Strmečki, uz partnerstvo s Damianom Cortesom Albertijem, virtuozom za tango koji će dinamičnoj i uzbudljivoj koreografiji  dati pravu dozu argentinskog temperamenta.   Za izvrsnu scenografiju  zaslužan je Dalibor Laginja, za oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić i za dobar zvuk Saša Predovan.   

Uz Evite, Leonoru Surian i Elenu Brumini, u ulozi Juana Dominga Perona nastupaju Dario Bercich i Ivan Šimatović, Che su Fabijan Pavao Medvešćak i Stefano Surian, u ulozi Agustina Magaldija našli su se Stefano Surian i Marko Fortunato, a rolu ljubavnice nose Ana Majdak i Katja Budimčić.

Jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikla „Evita“, čijoj priči o životu jedne žene koja je živjela životom punim strasti prema svojoj zemlji i svom narodu, sedamdesetih godina prošlog stoljeća nisu odoljeli Andrew Lloyd Webber i Tim Rice, napisavši glazbu i stihove.  Proslavljeni mjuzikl prvi put u svijetu  premijerno je izveden 21.lipnja 1978.godine, u Prince Edward Theatru na londonskom West Endu, godinu dana kasnije osvaja Brodway da bi  svojom vječnošću 41 godinu nakon Brodwaja zakoračio na pozornicu riječkog kazališta. Vrijedi spomenuti da je „Evita“ rađena u koprodukciji sa zagrebačkom Koncertnom dvoranom  Lisinski te da je premijera tamo zakazana za 8.ožujka.

I na odlasku intendant Blažević nam poručuje da su karte zapravo već rasprodane, dakle riječ je o još jednoj uspješnici riječkog kazališta. Ipak, oni najželjniji  Evite, koji još uvijek nemaju karte,  neka se malo potrude, jer upornima se trud uvijek isplati. Za sve termine predstave kliknite ovdje .

Komentari