Nove izvedbe opere “Okretaj zavrtnja”

125


Pod dirigentskim vodstvom maestre Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića, uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, nastupit će operni solisti: Sergej Kiselev kao Prolog, Marijana Prohaska u ulozi Guvernante, Sven Jagarinec, član Pjevačkog zbora Zagrebački dječaci, u ulozi Milesa, Martina Klarić kao Flora, Nera Gojanović Kljajić kao gospođa Grose, Marko Fortunato u ulozi Petera Quinta te Anamarija Knego kao gospođica Jessel.

Scenografiju u predstavi potpisuju Dalibor Laginja i Ozren Prohić, kostimogafiju Sara Lovrić Caparin, svjetlo Zoran Mihanović, a video projekcije Ivan Faktor. Asistentica redatelja zadužena i za scenski pokret je Snježana Abramović Milković.

Nakon hrvatske praizvedbe u Šibeniku u rujnu te riječke premijere u listopadu prošle godine, kritika je bila jednoglasna u ocjeni kako je riječ o iznimnoj predstavi u svim segmentima.

Inače, ova je komorna opera nastala na libreto Myfanwy Piper prema romanu Henryja Jamesa, a praizvedena je na Venecijanskom bijenalu 1954. pod dirigentskom palicom samog skladatelja Brittena. Priča uvlači u tajnovitosti zla i sjajno blansira između nevinosti i prokletstva, stvarnosti i mašte, nemira i spokoja te između mladosti i zrelosti. Partitura, toliko osebujnog glazbenog izričaja, na neki začudan način objedinjuje elemente nesvjesnog i nadnaravnog. Upravo radi svega navedenog, djelo se smatra kontroverznim.

Tema djela je povreda nevinosti, a spada u teme koje su i inače intrigirale Brittena. Sama radnja ovog djela ostavlja mnoga pitanja otvorena. Nekonvencionalni po pitanju mnogo toga, ali i svoje seksualnosti,
Britten i James su uspjeli napraviti prvokativno, dekadentno u glazbenom smislu, vrlo vrijedno djelo koje u neku ruku predstavlja “hommage” pričama o duhovima.

Komentari