Nova tribina ciklusa Da štima svima: „Alarm za obiteljsku medicinu“

55
doktor

U idućim bi mjesecima pristup temeljnoj zdravstvenoj skrbi  moglo izgubiti više od 100 tisuća građana Primorsko-goranske županije, upozoravaju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Od 160 obiteljskih liječnika, 76 ih je starije od šezdeset godina. U Domu zdravlja Primorsko goranske županije trinaest liječnika starije je od 60 godina dok ih je u redovima privatnih ugovornih ordinacija 63. Čak 29 liječnika obiteljske medicine u PGŽ ima više od 65 godina.

Na području Primorsko-goranske županije sve više liječnika traži produljenje rada u mirovini jer ih nema tko naslijediti.

Tek  se deset posto mladih liječnika, nakon završenog Medicinskog fakulteta, odlučuje specijalizirati obiteljsku medicinu jer su uvjeti rada teži, a plaće niže nego u bolnicama. Uskoro će nedostajati nastavnički kadar i mentori iz ovog područja medicine, upozoravaju s riječkoga Medicinskog fakulteta.

Nema dobre motivacija kao ni  pristupa sredstvima za specijalizacije obiteljske medicine drugim zdravstvenim ustanovama, osim u Domovima zdravlja.

Kako smo došli u takvu situaciju i što poduzeti da građani ne ostanu bez liječnika, doznat ćemo na novoj tribini Alarm za obiteljsku medicinu ciklusa Da štima svima što je na rasporedu u četvrtak, 26. siječnja u 18.30 sati na botelu Marina.

Na tribini sudjeluju:

  • izv. prof. dr. sc. Vili Beroš ministar zdravstva u Vladi RH,
  • primorsko goranski župan Zlatko Komadina,
  • Leonardo Bressan, dr. med., predsjednik Odbora za zdravstvo Skupštine PGŽ i predsjednik podružnice KoHOM-a za PGŽ,
  • prof. dr. Davor Štimac, predsjednik odbora za zdravstvo Gradskog vijeća Grada Rijeke

Moderatorica tribine je Leonida Domijan Fišter.

Izvor: Da štima svima

Komentari