Nova dimenzija blagdana

50

Kulturnim programom u knjižari V.B.Z. Filodrammatica se nastavlja, ovaj četvrtak 20. siječnja s početkom u 19h tribinom u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.
Koncept ovih tribina zamišljen je u smislu diskusija, razgovora o položaju, značaju, utjecaju i drugim faktorima i karakteristikama naših najznačajnijih blagdana i praznika. Tribina pod nazivom Božićna priča kojom započinjemo ovaj najavljeni serijal tematizirat će, naravno, Božić.

O Božiću kao duhovnoj i materijalnoj dimenziji katoličke vjere govorit će novakinja Iva Žurić. Koliko su ove dimenzije slične, a koliko se na njih može gledati odvojeno: a) slavljenje Božića kao folklorno-materijalnog elementa, b) slavljenje Božića kao duhovne povezanosti čovjeka s Bogom, odnosno kakve učinke donosi razdvajanje i/ili spajanje te dvije dimenzije?
Prof. Benedikt Perak govorit će o mogućnosti povijesne rekonstrukcije Isusova rođenja: što vodeći povjesničari kršćanstva poput Roberta Ehrmana, Dalea Martina, Dominica Crossana zaključuju o mjestu i vremenu Isusova rođenja na temelju filološkog iščitavanja novozavjetnih zapisa – o uspostavi blagdana Božića u formativnom razdoblju kršćanstva: odabiranje 25. prosinca kao datuma rođenja i moguće veze s predkršćanskim festivalima.

O povijesnim i antropološkim domenzijama ovog blagdana govorit će prof. Sanja Puljar D’Alessio. Osim o problematici pretkršćanskog i kršćanskog u narodnom običaju (ili elementu popularne kulture) te etnološkim pristupima socijalističkim praznicima od 1945. do 1990. godine (od ignoriranja do aktivističkog stajališta) D’Alessio će govoriti o političkim aspektima slavljenja Božića nakon Drugog svjetskog rata i ranim pedesetim godinama kada revolucionarna vlast isprva instrumentalizira Božić, da bi ga se potom odrekla i sustavno potirala.

U kontekstu Božića i Nove godine u metamorfozi socijalističkih praznika prof. Nikola Petković osvrnut će se na problematiku ukjučivosti i uzajamne isključivosti svjetovnih i duhovnih blagdana u tranzicijskom društvu u kojem je jedna od odlika generalno predoziranje simbolima. Svi navedeni govornici članovi su Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Komentari