Ne propustite projekciju Princeze Mononoke na vanjskoj lokaciji

Lipanjski je Kino kustos Art-kina astronom Korado Korlević koji je odabrao klasik animiranog filma, Princeza Mononoke, fantastičnu alegoriju o ravnoteži između čovjeka i prirode

189

U utorak, 5. lipnja od 21 sat kreće okupljanje zbog posljednjeg ovosezonskog programa Kino kustos.. Film se prikazuje u prostoru bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. Korado će prije same fimske projekcije pojasniti zašto je odabrao baš ovaj film.

Princeza Mononoke, filmlegendarnog Hayaoa Miyazakija,govori o pokušaju uspostavljanja mira između zaraćenih strana, ljudi i životinja. Princ Ashitake zapada u kaos borbe za prevlast između klana gospođe Eboshi koji vodi bitku protiv bogova prašume i mlade hrabre žene – princeze Mononoke. Iako on vidi dobro u obje strane, smatran je neprijateljem. Film je sa svojim ratnim scenarijem o izgnanom princu predstavljao otklon od prijašnjeg rada ovog poznatog redatelja. Također je oborio rekorde gledanosti u Japanu i zbog toga došao do međunarodne publike

Film je dobitnik brojnih nagrada, između ostalih, bio je to prvi animirani film nominiran za najbolji film na japanskim Oscarima. Nakon što je studio Miramax kupio film za distribuciju u Sjedinjenim Američkim Državama, poznati britanski pisac fantastičnih romana Neil Gaiman prilagodio je scenarij za američku publiku, pojasnivši japanske kulturalne reference.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan-Tićan, te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknuo je aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što je rezultiralo i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske.Bavi se astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.

Posljednji Kino kustos održat će se na vanjskoj lokaciji u kompleksu Benčić, gdje ste slobodni donijeti svoje podloške za sjedenje. U slučaju lošeg vremena program se seli u Art-kino.

Ulaz je slobodan!

Više potražiti na www.art-kino.org

Komentari