Najvažniji festival suvremenog plesa

96

Tjedan suvremenog plesa ove će godine u Zagrebu otvoriti revolucionarni 3D film PINA, redatelja Wima Wendersa, koji se prikazuje u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom i tvrtkom Continental film. Od izvođača u Rijeci ističe se austrijska skupina Liquid Loft koja će izvesti legendarnu predstavu Running Sushi u koreografiji Chrisa Haringa, gdje publika odabirući pojedinu vrstu sushia određuje redoslijed dvanaest različitih scena koje su neovisne jedna o drugoj.

Luca Silvestrini sa svojom skupinom Protein iz Velike Britanije u predstavi LOL (Lots of love) progovara o ljubavi i vezama koje danas postaju sve kompleksnije kroz interakciju i utjecaj internetske komunikacije pritom koristeći svoj specifičan britki humor.

Zanimljivo će svakako biti i gostovanje višestruko nagrađivanog španjolskog koreografa britanskoga porijekla Thomasa Noonea, čija je specijalnost strukturirana improvizacija koja od izvođača zahtijeva iznimnu izvedbenu osviještenost te inzistiranje na visokoj razini plesačke tehnike.

Riječkoj publici po prvi puta predstavit će se i David Zambrano, venezuelanski koreograf i plesač koji je već 25 godina središnja, gotovo monumentalna figura međunarodne plesne zajednice, izvest će predstavu My Fire is Still Burning For You.

Od hrvatskih izvođača u sklopu 28. Tjedna suvremenog plesa u Rijeci će se prezentirati autorski dvojac Roberta Milevoj&Matija Debeljuh s predstavom Roberta, Roberta u kojoj izvođačica podržana video projekcijama, iznosi pred publiku autobiografsku priču. Inače, Roberta Milevoj dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2010. za najbolju žensku ulogu u istom prigodom dvostruko nagrađenoj predstavi “Nastup” Puljanina Matije Ferlina.

Plesno-scenski projekt Vizija izvode Martina Rukavina i Katarina Rilović, a priču o 25 godina prijateljstva, podrške, razumijevanja, tolerancije, promjena, hrabrosti, slobode i zrelosti ispričat će Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić u predstavi Randevu.

Istodobno, Tjedan suvremenog plesa već tradicionalno predstavlja nadolazeće hrvatske generacije plesača u suradnji sa Školom suvremenog plesa Ane Maletić, čijih će se 11 učenica ove godine izvesti predstavu Map of My Hearth koja je nastala u suradnju s koreografijom Helen Walkley. Također, riječka publika imat će priliku pogledati učenice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica pod vodstvom Sanje Josipović s koreografijom Tijelo.

Nadalje, Plesni art laboratorij & Centar „Koraki“ prezentirat će se s Dnevnikom jednog putovanja.

Okosnicu popratnih festivalskih sadržaja čini dvodnevna plesna radionica Davida Zambrana namijenjena plesnim umjetnicima (plesači, koreografi), koja će se održati u Rijeci 3. i 4.lipnja.

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) je kroz Zagrebački plesni centar protekle godine podržao više od 40 autora i produkcija. Dio ovih produkcija bit će prezentiran u okviru sada već tradicionalne Hrvatske koreografske platforme (9.- 12. lipnja), koja pomaže promociji i afirmaciji hrvatskih plesača u inozemstvu. Samo je u protekloj sezoni preko HIPP-a 28 autora i projekata sudjelovalo na raznim festivalima, projektima, rezidencijama, te ostvarilo raznovrsne suradnje s partnerima u Londonu, Bassanu, Bourgesu, Rotterdamu, Haagu, Amsterdamu, Madridu, Viseu, Budimpešti, Kopenhagenu, Oberwartu, Pinkafeldu, Sofiji, Ateni, Ljubljani i Murskoj Soboti.

Ulaznice za sve predstave u Rijeci moći će se kupiti sat vremena prije izvedbe na blagajnama Hrvatskoga kulturnog doma Sušak u Rijeci.

Detaljne informacije o svim festivalskim programima dostupne su na službenoj internetskoj stranici festivala www.danceweekfestival.com.

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najvažniji je j najznačajniji projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom 28 godina postojanja prezentirao više od 700 renomiranih svjetskih umjetnika, te producirao 50-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija koreografa i plesača.

Komentari