Najbolji europski filmovi, talijanski krimić Mačka Pepeljuga i hrvatski hororci u Art-kinu

Od subote, 9. lipnja do ponedjeljka, 11. lipnja prikazat će se izbor filmova s ovogodišnjeg Animafesta Zagreb, koji uključuje filmove nominirane za Europsku nagradu za animaciju, zatim dugometražni talijanski animirani film Mačka Pepeljuga, te neke od najznačajnijih hrvatskih animiranih horor filmova. 

205

Svjetski festival animiranog filma gostuje u Rijeci te u tri dana donosi vrhunska ostvarenja domaće i međunarodne animacije. Filmovi će se prikazivati u 21 sat.

U subotu, 9. lipnja na programu su filmovi nominirani za Europsku nagradu za animaciju. Publika će imati priliku vidjeti kratke animirane filmove iz Švedske, Francuske, Italije i Velike Britanije. Između ostalih, to su Teret, prikazan na festivalima u Cannesu, Annecyju i na Međunarodnom filmskom fesitvalu u Torontu, mračni mjuzikl s egzistencijalističkom temom dosade zaposlenika u korporacijama, Posljednji posao na svijetu koji promišlja potpuno automatizirani svijet, te Buntovni stihovi, film koji kombinira klasične priče Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića te ih predstavlja s vragolastim obratom.

U nedjelju će se u sklopu Animafesta prikazati talijanski animirani krimić Mačka Pepeljuga, prikazan u programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji. Priča je smještena u mračni Napulj iz budućnosti, a prati misterioznu nijemu tinejdžericu Miju koja pokušava pobjeći od šefa mafijaške organizacije i okrutne maćehe.

Mačka Pepeljuga

Posljednji dan Animafesta na rasporedu su neki od najznačajnijih hrvatskih horor filmova druge polovice prošlog stoljeća. Između ostalih, na velikom će se platnu moći vidjeti kratki animirani film Muha o opsesivnom odnosu čovjeka i muhe, koja poprima monstruozne karakteristike, Vladimira Jutriše i Aleksandra Marksa iz 1966. godine, zatim film Kugina kuća Zlatka Pavlinića iz 1980. godine o užasima i strahu koji proživljava mali čovjek suočen s tom epidemijom te Levijatan Simona Bogojevića Naratha iz 2006. godine, nastao po motivima istoimene knjige Thomasa Hobbesa iz 1651. godine.

Raspored prikazivanja:
subota, 9.6. u 21 sat – filmovi nominirani za Europsku nagradu za animaciju
nedjelja, 10.6. u 21 sat – Mačka Pepeljuga
ponedjeljak, 11.6. u 21 sat – hrvatski hororci

Komentari