Najavljene Riječke ljetne noći

92

Intendantica Nada Matošević Orešković iz programa je u prvom redu istaknula dva velika premijerna projekta koja nastaju u koprodukcijama: musical „Guslač na krovu“, projekt u kojem sudjeluju svi umjetnički ansambli riječkog Kazališta, a koji će u koprodukciji s Festivalom Opatija biti premijerno izveden na opatijskoj Ljetnoj pozornici; te Goldonijevu komediju „Gostioničarka Mirandolina“ koja, će u koprodukciji s festivalom Grad-teatar iz Budve, u Rijeci biti izvođena u Starom gradu, ispred konobe „La Grotta“.

Osim toga, izdvojila je i veliku multimedijalnu izložbu scenografija Dalibora Laginja koja će pod nazivom „Pozornice“ biti postavljena na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Niz dosadašnjih uspješnica, dramskih, opernih i baletrnih, s nekim novim osvježenjima i iznenađenjima, tradicionalni koncerti Riječke filharmonije i zbora riječke Opere, glazbeno-pjesnički performance, gostujući projekti čine ostatak programa Festivala koji će započeti na Gatu Karoline Riječke, gdje će španjolsko-argentinska grupa Puja! prirediti maštoviti spektakl „Do Do Land“, pravi balet u zraku s glazbom uživo. A u visinama će i završiti festival, na krovu Tower centra, koji će te večeri postati jedinstvenom pozornicom iznad našeg grada na kojoj će biti dodijeljene dvije festivalske nagrade: Nagrada Novog lista i Nagrada publike.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo festivalskim programom te naglasio da, iako je riječ već o devetoj godini postojanja, festival Riječke ljetne noći još uvijek u gradu pronalazi nove lokacije koje umjetničkom intervencijom postaju pozornice na otvorenom, a ove godine to su Ulica Šime Ljubića i krov Tower centra. O značenju i mjestu festivala na turističkoj karti Rijeke govorio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa te kao posebno pohvalan istaknuo festivalski iskorak u Opatiju jer u tome vidi začetak širenja turističkog značaja festivala za cijeli Kvarner.

O programu Riječkih ljetnih noći govorili su i članovi umjetničkog vodstva Damir Orlić i Laura Marchig, a novinarima se obratila i gošća Milena Lubarda, zamjenica direktora festivala Grad – teatar Budva, koproducenta festivalske premijere Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca „Gostioničarka Mirandolina“.

Na konferenciji je najavljen i početak pretprodaje ulaznica od 1. lipnja pa do početka Festivala kada će se moći ostvariti popusti i za pojedinačne ulazice i za pet različitih kompleta ulaznica.

Komentari