Najavljen Tjedan dobre dječje knjige

370

Ilustracija 1

Program koji će se održati od 21.04. do 27.04. predstavili su ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić i voditeljica službe za koordinaciju programa i usluga i odnose s javnošću Verena Tibljaš. Gorana Tuškan Mihočić je istaknula da je Tjedan dobre dječje knjige ove godine podržan i od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske što dokazuje da je riječ o projektu koji biva prepoznat kao dodana kvaliteta životu djece i roditelja u zajednici.

Verena Tibljaš, kao voditeljica projekta, inspirativno se osvrnula na bogati ovogodišnji program.

“Čemu uopće TDDK? Prvo, jer nas to raduje. Jer se cijele godine igramo i zabavljamo zahvaljujući dobrim dječjim knjigama, jer ih volimo čitati, jer dječja knjiga nama čini dobro pa želimo to razglasiti svima – navući sve na takav eliksir života! Primjećujemo da se ljudi smiju sve manje, da život shvaćaju smrtno ozbiljnim pa im život to i vraća. Čitajući dječje knjige svijet nam postaje mnogo ugodnijim mjestom za život. Zato naš TDDK nije namijenjen samo djeci. On u svom imenu nosi knjigu, dobru dječju knjigu koju preporučamo svima. Svima koji si život žele učiniti ljepšim. Ove je godine program jedna zdrava mješavina domaće i svjetske knjige, kvalitetno ilustriranih knjiga i dobro ispričanih priča, stripa, igre, poezije… ljudi, pasa, vilenjaka, nogometa… Često su knjige stranih autora u ovakvim manifestacijama zanemarene jer pisac nije tu. Pa što? Mi se trudimo dobroj knjizi dati mjesta – zato ćemo Djedove priče odigrati, Emu (koja) spava negdje drugdje i Dašenjku naglas čitati… Čitat će se (o) psima, čitat će se i u pidžamama i na bijeloj točki nogometnog travnjaka, pričat će se o knjizi koja govori o nogometu ali će se i navući kopačke i odigrati utakmica, bit će tu igranja uloga ali i interaktivnih igara, stripovskih čavrljanja, pisanja vilinskim pismom i risanja ex librisa, trna u ručici… šetnje šumom i poezije na livadi. U svemu družit ćemo se međugeneracijski – djeca, mladi, odrasli – svi koje zanima, dobrodošli su. Iako 365 dana u godini čitamo i volimo dobru dječju knjigu, ovih 6 travanjskih dana uzimamo je u jakom koncentratu – da nam podigne proljetno poljuljani imunitet i da nam da snage za borbu s ostatkom godine. Nabijeni dobrim raspoloženjem i s osmjehom na licu lakše ćemo naprijed!”, istaknula je.

tjedan-djecje-knjige-rijeka-2014

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige donosi raznolik program čije će se odvijanje protezati od nogometnih terena do šumskih površina, a dodatna vrijednost je vizual koji je upravo namjenski za Tjedan dobre dječje knjige izradio poznati hrvatski ilustrator i autor Zdenko Bašić.

Manifestacijom Tjedan dobre dječje knjige Gradska knjižnica Rijeka skreće pažnju na važnost odabira dječje knjige te upoznaje djecu i nositelje njihova odgoja s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke. Tjedan je koncipiran na kombinaciji predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca i ilustratora, pripovijedanja, čitanja, recitacije, razgovora, radionica s razvojnim ciljem doživljavanja priče, oslikavanja, čitateljskog istraživanja, vizualnog doživljaja ilustrirane animacije, druženja u prirodi…

Program Tjedna dobre dječje knjige

Komentari