Na Medicinskom fakultetu predstavljena „Slagalica nasljeđa“

48

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavljena je knjiga „Slagalica nasljeđa“ čiji su autori doc.dr.sc. Nina Pereza i studenti šeste godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ova knjiga svojim sadržajem  na stručan, ali jednostavan način objašnjava znanstveno stručne pojmove iz medicinske genetike.

U svojem konačnom obliku, priručnik ima tri namjene. Prije svega, on je edukativna slikovnica za studente, liječnike i pacijente, ali i druge zainteresirane pojedince jer su u njoj kroz ilustracije objašnjene osnove genetike čovjeka, kao i osnove medicinske genetike. Od toga kako prepoznati osobu s genetičkim poremećajem, kako nastaju i koje vrste genetičkih poremećaja postoje pa sve do toga na koji ih način možemo dijagnosticirati. Pacijenti u knjižici mogu potražiti one pojmove koji im nisu u potpunosti  jasni, studenti  knjižicu mogu koristiti za učenje komunikacijskih vještina, a liječnici za informiranje svojih pacijenata.

Ilustracije Roberte Šverko

Nakon svake ilustracije na pojedinoj stranici nalaze se definicije 79 pojmova iz medicinske genetike koje čine tezaurus za studente, liječnike i pacijente koji se na bilo koji način susreću s genetičkim poremećajima. Knjiga sadrži i primjere rečenica u koje su ubačeni stručni pojmovi iz medicinske genetike, a koji su namijenjeni studentima prilikom savladavanja komunikacijskih vještina na kolegiju Medicinska genetika, ali i liječnicima prilikom informiranja svojih pacijenata o mogućem genetičkom poremećaju.  Priče i objašnjenja u knjizi prate i ilustracije, koja potpisuje Roberta Šverko, također jedna od 113 studenata koliko ih je sudjelovalo u stvaranju ovog priručnika.

Docentica Nina Pereza o svom inovativnom projektu koji je iznjedrio koristan priručnik „tri u jedan“izjavila je: „Uz glavni cilj, a to je poticanje edukacije i pismenosti iz medicinske genetike u što većeg broja ljudi, ovu sam knjigu htjela izraditi iz još jednog razloga. Naime, željela sam ostaviti svojoj prvoj generaciji studenata nove Medicinske genetike uspomenu koju će pamtiti cijeli život, baš kao što ću i ja njih pamtiti po tome što su dali veliki doprinos i unijeli puno stvaralačkog zanosa u stvaranje ovog stručno znanstvenog, a opet vrlo pristupačnog priručnika.“
Po principu dijeljenja znanja da bi se ono množilo, knjiga je potpuno besplatna i dostupna svima zainteresiranima, a do nje mogu doći putem Interneta, odnosno na sljedećem linku https://www.unirepository.svkri.uniri.hr/islandora/object/medri%3A3801

Komentari