Na festivalu “Tobogan” djeca osvajaju ustanove, a pridružio se i španjolski umjetnik Francisco de Pajaro

14

U prva dva dana dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, djeca su osvojila kulturne ustanove Grada Rijeke. Riječ je o kreativnim radionicama „Tobogana“, koje su oduševile male Riječane, zahvaljujući trudu djelatnika ustanova: Gradskog kazališta lutaka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka i Art-kina.

Uz organizirano vodstvo glumaca-lutkara Gradskog kazališta lutaka Rijeka, polaznici su upoznali sve prostore, tajne i glavne likove kazališta na Brajdi. Zavirili su u urede, kao i u lutkarsku radionicu gdje su se susreli s majstorima koji osmišljavaju i izrađuju lutke te su se i sami okušali u tom zanatu. Usto, naučili su prepoznati različite vrste lutaka te kako ih pokretati da bi, u konačnici, na pozornici ostvarili svoju glumačku epizodu, dakako, kao pravi glumci-lutkari.

Djeca su osvojila i prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti kroz istraživanje i radionicu, uz izložbu “Zastave” umjetnice Ane Mušćet koja je u svoj umjetnički rad utkala istoimeni roman Miroslava Krleže. Zadatak svih polaznika bio je u muzej donijeti ulomak svoje najdraže priče, basne, pjesme ili romana. Nakon toga, organizirano je  tkanje papirima uz najdraže rečenice i stihove, jer je svatko napravio svoju jedinstvenu “zastavu”.

Gradska knjižnica Rijeka priuštila je svim radoznalim knjigoljupcima osvajanje Bibliobusa na Trgu 128. brigade HV-a, ispred Dječjeg odjela Stribor. Ovu knjižnicu na kotačima čuvao je i sam zmaj, pa su djeca bez straha pregledavala police omiljenog vozila, istražujući sve njegove tajne, uz ponekog odraslog znatiželjnika, jer ni oni nisu mogli ostati imuni.

Naposljetku, djeca su preuzela i vlast nad Art-kinom, sudjelujući u raznim aktivnostima i uživajući u animiranom filmu. Učili su kako izraditi cameru obscuru, preteču fotografskih i filmskih kamera, ili kako izraditi thaumatrope, optičku igračku koja stvara iluziju pokreta. Posebno im je zanimljiva bila radionica izrade znanstveno-fantastičnog plakata, čiji su polaznici osmislili priču o neobičnim stvorenjima, a potom im udahnuli život na plakatu koristeći kolaž, flomastere, bojice ili pak tehniku stop animacije. Mali “osvajači” na kraju su krenuli i u potragu za blagom, kroz koju su upoznali riječko Art-kino, a sve je završilo pred velikim ekranom, uz projekciju latvijskog animiranog filma “Jakov, Mimi i brbljavi psi”.

Na dječji festival „Tobogan“ stigao je i španjolski umjetnik Francisco de Pajaro, koji se bavi izradom instalacija u javnom prostoru. Njegovi veseli i razigrani radovi posebni su i po tome što ih autor izrađuje od – smeća. Odbačeni predmeti tako poprimaju novi život (barem kratkotrajno) kao umjetnička djela koja će se ovih dana pojavljivati na različitim lokacijama u centru grada. Prvi rad Francisca de Pajara nastao je u četvrtak na Školjiću, u podnožju Trsatskih stuba.

Posljednjeg dana svog boravka u Rijeci – u utorak 2. srpnja, Pajaro će od 20 sati u parku na Školjiću (između dviju zgrada ulice Žrtava Fašizma, blizu O.Š. Nikole Tesla)  održati razgovor s građanima. Umjetnik će ovom prilikom predstaviti svoje radove. U slučaju kiše program će se održati u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka), a namijenjen je svim uzrastima.

 

Komentari