Muški zbor Opere HNK Ivana pl. Zjaca na daljinu snimio skladbu “Bilo vavek veselo” I. M. Ronjgova

Skladba je snimljena povodom 140. obljetnice skladatelja Ivana Matetića Ronjgova u sklopu online programa Zajc uz vas

86

U sklopu online programa Zajc uz vas, dan uoči 140. obljetnice rođenja Ivana Matetića Ronjgova, donosimo snimku skladateljeve skladbe Bilo vavek veselo koju su članovi muškog zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka snimili u uvjetima razdvojenosti.

Budući da umjetnost ne priznaje daljinu i poništava granice, ona  je članove Zbora ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja otete zaboravu trudom jednog čovjeka, skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a cappella literature.

Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja „… pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna.“.

Stoga su ovu Matetićevu skladbu optimističnog naslova članovi muškog Zbora Zajca posvetili 140. godišnjici njegova rođenja koja se navršava 10. travnja, najavljujući, nadamo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našeg velikog skladatelja.

ronjgov
A do tada, poslušajte ovu skladbu na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HNK Ivana pl. Zajca i svakodnevno pratite nove programske sadržaje Zajc uz vas.

Komentari