MULTICRO TVRTKA zapošljava “fušere”, jer i oni moraju zaraditi

87

MULTICRO TVRTKA započela je s radom jednoga dana, uz mnogo truda i napora njenog vlasnika. Ali, krenulo je. Mnogi su se željeli u njoj zaposliti, a malo je sretnika koji su u tome i uspjeli. To su bili valjda najbolji od najboljih ? Pravi majstori svoga zanata?
Pa sad…

Ne ide to kod nas baš tako. Mi imamo previše razumijevanja i tolerancije za ljudske slabosti da bismo surovo odbacivali one koji nemaju pojma ni o čemu i davali prednost samo maherima. Pa i fušeri moraju od nečega živjeti. I oni su ljudi.

Uostalom, ako je onaj naš dubokoštovani Vrhovni Majstor bio takav improvizator, da je došao do zaključka kako su ljudi, koje je On stvorio zli i bezvrijedni, te poslao potop na njih, kako možemo očekivati od običnih majstora-smrtnika da rade bez greške i nikad ne zabrljaju ? “Na svoju sliku i priliku”…Sve to u našem svijetu stvara se (pa i mi sami), metodom pokušaja i pogrešaka, a onaj Vrhovni Plan po kojem smo skrpani, možda je ipak, bio tek – Skica? Evo ti osnovne konture, (“La linea“!) a dalje se sam snalazi, druže i gospodine, sa svojim boljim ( i svinjskim) polovicama…

No sva ta svjetsko-ljudska skalamerija i krpež, i pored činjenice da je dobrih majstora znatno manje od loših, ipak se još uvijek drži na okupu, uz puno muka i iskliznuća iz ležišta; ali dokle,- ne zna se.

Griješiti je ljudski, a bacati krivicu na druge, još je ljudskije. Najvažnije je preživjeti, tj. zaraditi novce, jer bez novaca se ne može živjeti. Majstori u predstavi žele samo to: živjeti, a to znači zaraditi lovu, kako god znaju, pa makar i ništa ne znaju. Doduše, njima je poznato da ima u životu i važnijih stvari od novaca. Ali sve one koštaju para.

Majstori se trude, rade i preko svojih mogućnosti, a naročito, preko svoje stručnosti. Moramo živjeti kad su nas već rodili. A kako? Onako kako se može u datim uvjetima. Bili bi to majstori “bogu za plakanje”,- da nisu toliko smiješni.

Tatjana Šuput

Komentari