MSU slavi prvi rođendan novootvorene zgrade

546

Izložba nakita i objekata pod nazivom Geo-sites predstavlja radove Nenada Robana nastale u posljednje dvije godine, čije je ishodište u pojedinim aspektima Richterovog umjetničkog stvaralaštva. Poznati ciklusi Prostornih slika, sistemskih skulptura i reljefometara, koji su izloženi u stalnom postavu Zbirke Richter, postali su inspiracija Robanovim eksperimentima u oblikovanju naušnica, broševa, ogrlica, objekata načinjenih od materijala u kojima je i sam Richter stvarao.

Nenad Roban, dizajner nakita diplomirao je oblikovanje nakita na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu i polazio poslijediplomski studij na Višem institutu iste. U vrijeme studija posebni interes pokazuje za područje dizajna De Stijla i Bauhausa, stoga ne čudi prisutnost geometrijske apstrakcije i konstruktivizma u oblikovanju nakita i objekta. Osim toga, u njegovu pristupu prisutna je egzatovska praksa eksperimenta u umjetnosti i to je jedna od početnih točaka dijaloga dvojice umjetnika. Izloženi radovi izvedeni od pleksiglasa, drva, srebra, metala i kartona, uspostavljaju materijalom i oblikovanjem čvrstu vezu s originalnim radovima Vjenceslava Richtera ocrtavajući povezanost s povijesnim avangardama.

Koordinacija izložbe: Vesna Meštrić
Radno vrijeme Zbirke Richter u vrijeme trajanja izložbe: utorak–subota od 11–18 sati

U povodu obilježavanja prve godišnjice otvorenja nove zgrade, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb svim posjetiteljima daruje dan-na-dar: besplatni cjelodnevni program za sve dobne skupine i najrazličitije interese: od žive riječi umjetnika do kazališne predstave, od „backstagea“ umjetničkih djela do svirke i natjecanja skatera na muzejskom „stageu“, s besplatnim prijevozom iz centra grada do Novog Zagreba, od 11 do 20 sati.

Komentari