Mošćenička Draga, domaćin EU projekta ArTVision+, zaslužila je ocjenu odličan!

90
Teklić.hr

Petak 13. rujna bio je više nego sretan za sve koji su jučer posjetili Mošćeničku Dragu gdje se dogodio prekogranični susret talijanskih i hrvatskih umjetnika u sklopu EU projekta ArTVision+.
Cilj je ovoga projekta unaprijediti turistički razvoj i promovirati destinaciju kroz kulturu, a jučerašnji susret bila je prigoda predstaviti kulturnu suradnju hrvatskih i talijanskih regija. I zaista, bio je to susret pod Učkom za pamćenje.

slika
Na otvorenju izlože okupljene je pozdravio voditelj i pjevač Battifiaca, Riccardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage i Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ/Teklić.hr

Program je otvoren izložbom „Insieme“/“Zajedno“ skupine autora u galeriji Cisterna – La Cisterna.
Na izložbi su predstavljeni umjetnici talijanskog i hrvatskog podrijetla Fabio Colussi, Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licul, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić.

slika2
Otvorenje izložbe u galeriji Cisterna/ Teklić.hr

Autore izložbe „Insieme“/“Zajedno“ povezuje stvaralački naboj i ljubav prema kraju u kojem žive i umjetnički djeluju. Iz Italije dolazi Fabio Colussi, slikar koji slika u maniri starih slikara, a njegova su vječna inspiracija vedute Jadrana, posebno Trsta i Venecije.
Iz Hrvatske izlažu slikari i fotografi Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licul, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2019. godine.

Živimo u takvom mjestu gdje je talijanski jezik na neki način ‘seconda lingua’. Ovdje sam u trostrukoj vezi, jer sam i predsjednik Talijanske zajednice Mošćenička Draga, a galerija Cisterna naša je galerija koju vodi Ljiljana Barković. I to je dodatni motiv da smo ugostili ovaj internacionalni međunarodni projekt i umjetnike iz Hrvatske i Italije. Drago mi je da je upravo Mošćenička Draga izabrana za ovaj projekt. Gajimo tradiciju turizma, posjećuje nas jako puno talijanskih turista. Ovo je vrlo važna kulturna i turistička promocija za ovaj period godine u Mošćeničkoj Dragi“, kazao je na otvorenju izložbe Riccardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage i pozdravio predstavnike Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Kvarnera.
Mošćenička Draga pokazala se odličnim domaćinom završnice projekta ArTVision+.

Okupljenima se obratila Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije, vodećeg partnera projekta, a pozdravila ih je i voditeljica projekta ArTVison+ Irena Grdinić.

Cilj nam je bio promovirati naše turističke destinacije kroz prizmu kulture, predstaviti naše kulturne ljepote ali i umjetnike koji djeluju na našemu prostoru te  ih spajati sa susjednom Italijom. Snimili smo devet filmova o Primorsko-goranskoj županiji, o turističkim destinacijama upravo kroz prizmu kulture. Drago mi je da je jedan naš film o otoku Rabu u Veneciji primio posebnu nagradu. Vjerujemo da će snimljeni filmovi iz Gorskog kotara, s naših kvarnerskih otoka, priobalja biti korisni jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama i svima koji se bave promidžbom naših destinacija. Danas smo ovdje da bi organizirali posljednji kulturni  događaj kroz koji testiramo i našu uspostavljenu IT mrežu. Nadamo se da ćemo i po završetku projekta s naše i talijanske strane Jadrana nastaviti s razmjenom naših umjetnika i omogućiti im gostovanja u Italiji i Hrvatskoj“, kazala je pročelnica Šišić.

slika1
Poezija Laure Marchig bila je najbolja uvertira u ostatak večeri/Teklić.hr

Otvorenje izložbe „Insieme“/“Zajedno” stihovima na talijanskom i hrvatskom jeziku začinila je spisateljica Laura Marchig. Čitala je poeziju talijanskih i hrvatskih autora.

Bila je to savršena uvertira u glazbeni i bogati gastro programa, degustaciju lokalnih specijaliteta na glavnom trgu Mošćeničke Drage.

slika3
Okupljene na trgu pozdravio je načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj /Teklić.hr

Atmosferu je na trgu dobrano zagrijao Mario Lipovšek Batiffiaca u dvostrukoj ulozi, voditelja i glazbenog izvođača.

slika4
Nastup kvarteta Eastern Border Ensambla/Teklić.hr

U istom tonu nastavio je kvartet Eastern Border Ensemble iz Trsta, koji u svom glazbenom izrazu spaja tradicionalnu i jazz glazbu. Kvartet čine Kristina Ivanović (vokal), Piercarlo Favro (gitara), Simone Lanzi (kontrabas) i Camilla Collet (bubanj).

slika5
Kvartet Eastern Border Ensamble
Teklić.hr

Svojim je nastupom publiku jednako oduševio glazbenik iz Milana Walter Lupi i njegova supruga Akkiko Kozato.

cof
Nastup Waltera Lupia i Akkiko Kozato
Teklić hr

Lupi je pronositelj mediteranskog zvuka, tradicije Italije, italo etno zvuka, kojeg kritičari ocjenjuju liričnim i istovremeno moćnim, istančanim, obojenim vedrim bojama.

slika10
Mirisima lokalnih specijaliteta nitko nije mogao odoljeti Teklić.hr

Prekogranični susret u Mošćeničkoj Dragi dugo će se pamtiti, jer divnom glazbenom doživljaju svakako treba pridodati i gastronomski, za koji su se pobrinuli lokalni ugostitelji, konoba Al Ponte i buffe Sportsko.

slika6
Jelo na padelu, pljukanci sa gljivama i kobasicom u crnom vinu, sve je oduševilo
Teklić.hr

Jelo „na padelu“, pljukanci sa glivama i kobasicom u crnom vinu konobe Al Ponte oduševili su brojnu publiku baš kao i delicije buffea Sportsko.

slika9
Teklić.hr

Mirisi gulaša od sipica, mrkača, dagnji sa palentom, frigani inćuni i broskva na padelu, fažol i kobasica, pljukanci sa pršutom i tikvicama, bruschette sa domaćim zasekom privukli su mnoge na glavni trg Mošćeničke Drage, koje je jučer bilo mjesto dobrih vibracija. Vedra zvjezdana noć, zvuci dobre glazbe i bogata ponuda lokalnih specijaliteta razgalila je goste, toliko da su neki i zaplesali.

slika11
Ples pod zvijezdama, gospodin podsjeća na Leonarda Cohena, zar ne?
Teklić.hr

Završna konferencija projekta ArTVision+ održat će se 17. i 18. rujna, u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja Rijeka. Ondje će biti predstavljeni glavni rezultati projekta. IT platfroma – kulturna platforma za povezivanje, edukacijske radionice, prekogranični kulturni događaji te produkcija 38 kratkih promotivnih filmova turističkih odredišta u četiri regije: Puglie, Veneta, Kvarnera i Dalmacije.

Projekt ArTVision+ provodi se kako bi se stvorile inovacije u interaktivnoj, međuinstitucionalnoj i interdisciplinarnoj kulturnoj komunikaciji među regijama Hrvatske i Italije te kako bi se promovirala umjetnost kroz korištenje vrijednosti i potencijala kulture kao glavnog pokretača održivog turističkog razvoja.

Cilj projekta ArTVision+ je unapređenje turističkog razvoja te promocija kroz prizmu kulture, a uključuje promocije turističkih destinacija predstavljanjem njihova kulturnog nasljeđa te jačanjem kvalitetne suradnje između umjetnika i organizatora turističke ponude putem IT platforme koja je izrađena u okviru projekta.

U okviru projekta snimljeno je 38 kratkih umjetničkih prikaza turističkih odredišta u talijanskim regijama Puglia i Veneto i hrvatskim, Kvarneru i Dalmaciji.

Primorsko-goranska županija izradila je 9 promotivnih filmova u kojima su pojedine destinacije prikazane kroz prizmu kulture i prirodne baštine. U Lubenicama je snimljena priča o Muzeju ovčarstva, u Vrbniku i Baški o putovima glagoljice, u Moščenicama o Mitskoj stazi (Trebišće – Perun), u Rijeci je snimljena priča o kaštelu na Trsatu, na Velom Lošinju o morskoj i pomorskoj baštini, na Rabu o srednjovjekovnoj baštini otoka Raba, na Cresu o šumi Tramuntana, u Gorskom kotaru o Vražjem prolazu i Zelenom viru. Snimljen je i film o Istarskoj ljestvici.
Prema izboru publike, film „Rab – srednjovjekovna baština“ predstavljao je Primorsko-goransku županiju u posebnom dijelu programa 76. Venecijanskog filmskog festivala te je nagrađen u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.

U sklopu projekta jedna od aktivnosti bila je edukacija studenata i neovisnih lokalnih aktivista o izradi video-sadržaja, a u svakoj od regija organiziran je jedan međunarodni kulturni događaj kao primjer korištenja IT platfome.

Primorsko-goranska županija vodeći je partner u projektu ArTVision+ uz podršku još dvaju partnera iz Hrvatske (Turističke zajednica Kvarnera i Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije) te četiri partnera iz Italije (Zaklada Pino Pascali, Agencija Puglia Promozione, Sveučilišta Ca Foscari iz Venecije te Regija Veneto).

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020., a riječ je o nastavku projekta ArTVision.
Ukupna vrijednost projekta je 1.006.360,00 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 855.406,00 eura. Proračun PGŽ iznosi 244.310,00 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 207.663,50 eura.

Projekt se provodi od 1. siječnja 2018. do 30. rujna 2019. godine.

 

Komentari