„Moć gitare“ – virtuozi gitare na Principiju

151

moc gitare

Na programu koncerta čiji je glazbeni producent Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije, naći će se isključivo autorske skladbe trojice glazbenih umjetnika – Elvisa Stanića, Davora Jurkovića – Charlieja i Zorana Majstorovića, od kojih su neke napisane posebno za ovu prigodu..

Gitara je instrument koji povezujemo s romantikom, tihom i nježnom glazbom, zvucima koji sublimirajući putem ulaze u duše slušatelja, no iza njenih žica krije se i mnošto neotkrivenih svjetova. Od pretpovijesnih zvukova „ouda“, preko romantičnih sazvuka „New age-a“, do jazz klasika i eksperimentalnih tehnika, „two-hand tappinga“ i „computer sequencinga“, na put k jednom takvom povest će publiku ova trojica vrsnih glazbenika i gitarista te nam otkriti ovaj instrument u svoj njegovoj moći i ljepoti.

Elvis Stanić, Davor Jurković – Charlie i Zoran Majstorović glazbenici su vrlo različitih i osebujnih stilova, no zajednička im je poveznica upravo – jazz. Darko Jurković često izvodi live performance svirajući two hand tapping tehnikom istodobno na dvije gitare. Dio je projekta Goran Končar&Darko Jurković kvartet, crossover sastava okupljenog kako bi mogao propitivati granice između klasike i jazza.

Elvis Stanić vođa je „Elvis Stanić Group“, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Zoran Majstorović je diplomirao “jazz performance” na jazz odjelu konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu, a kao jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer sudjelovao je u snimanju brojnih albuma i materijala raznih glazbenih žanrova, svirao na jazz festivalima i jazz klubovima, a iskušao se i kao aranžer u domeni jazz i improvizirane glazbe.

Komentari