Mini e Maxi, maštovita predstava Talijanske drama

169

„Mini & Maxi“ predstava je za najmlađe, djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, a temelji se na dramatizaciji istoimenog romana što ju je sačinio sam autor Mario Schiavato, jedan od najpoznatijih i najplodnijih pisaca koji pripadaju talijanskoj nacionalnoj zajednici. On je svijetu djece i mladih posvetio neke od najljepših stranica: sjajne romane, pripovijetke i pjesme. Početkom sedamdesetih godina Talijanska drama je postavila nekoliko njegovih djela za djecu, dok su Gianna Depoli i Raniero Brumini „posudili“ glas za radio Mini & Maxi što ju je emitirao Radio Kopar. Nakon četrdeset godina želimo je ponovno djeci predstaviti jer nam se čine uvijek suvremene i zabavne pustolovine ovih dvaju simpatičnih stanovnika planeta Saturn . Naša je namjera upoznati nove naraštaje s nadahnućem, maštovitošću i talentom Maria Schiavata. To što predstavljamo ima svježinu i ljupkost, utisnute dodirom magičnog štapa majstora kazališta za djecu kao što je redatelj Giorgio Amodeo“, riječi su Laure Marchig, ravnateljice Talijanske drame.

Scenograf i kostimograf predstave je Toni Plešić, a u predstavi glume Elena Brumini, Rosanna Bubola, Alida Delcaro i Lucio Slama.
U suradnji s Izdavačkom kućom Edit i Zajednicom Talijana Rijeka bit će raspisan natječaj za dječje radove polaznika talijanskih vrtića i škola na području Hrvatske i Slovenije na temu ove predstave, koji će onda biti prezentirani na Ex temporeu u Grožnjanu u rujnu, kada će biti proglašeni i najbolji radovi.

A kako je najavila Liliana Venucci iz Edita, bit će ponovno tiskana knjiga „Mini e Maxi“ u kojoj će ovaj put uz roman biti objavljena i njegova dramatizacija te nagrađeni dječji radovi dok će se svi radovi pristigli na natječaj naći na CD-u uz knjigu.

Komentari