Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja na temu suicida

62

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Ovaj dan je prilika da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

Povezivanje ustanova i skidanje stigme

„Proteklih nekoliko godina, zamijenili smo uobičajeni način obilježavanja Dana ustanove kroz priredbe i zabavni program, organizacijom stručnih događaja kojima je cilj ukazati javnosti na važnost dostojanstvene skrbi o mentalnom zdravlju. Tako smo 2016. godine s brojnim partnerima, po prvi puta organizirali Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, događaj za koji već sada znamo da je utjecao na budućnost skrbi o mentalnom zdravlju na području grada Rijeke i okolice jer je nazivnik mentalnog zdravlja povezao ustanove zdravstva, socijalne skrbi, odgoja, obrazovanja, nevladin sektor, lokalnu i područnu samoupravu“, kazala je u ime organizatora Martina Baiocco iz Doma za odrasle osobe Turnić, koji upravo na 10. listopada obilježava i svoj dan.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, broj poremećaja mentalnog zdravlja raste iz godine u godinu. Podaci zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je broj suicida u našoj županiji ispod državnog prosjeka, ali ipak iznad prosjeka Europske unije.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Prevencija suicida”. Stoga Mentalfest započinje okruglim stolom u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u ponedjeljak, 7. listopada u 12 sati na temu prevencije samoubojstva s predavačima koji se bave područjem mentalnog zdravlja. Na Botelu Marina u četvrtak, 10. listopada od 9 do 15 sati održava se mini simpozij s istom temom, na kojem će se govoriti o prevenciji suicida kod mladih i starijih osoba, koje su najugroženije skupine kad govorimo o suicidalnom ponašanju. Filozofski fakultet će pak u petak, 11. listopada u 10 sati biti domaćinom Okruglog stola „Razgovarajmo – otvoreni dijalog osoba s iskustvom i stručnjaka na temu suicida”, nakon kojeg slijedi korisnička konferencija mreže Hearing Voices, koja će okupiti osobe s iskustvom poteškoća u mentalnom zdravlju iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Srbije i Italije.

Ulični dan na Kontu, edukacije, predavanja, izložbe…

S ciljem skidanja stigme s osoba koje se bore s poteškoćama mentalnog zdravlja, u srijedu 9. listopada od 10 do 15 sati na Kontu će se održati ulični dan. Ova novost u programu Mentalfesta donosi mnoštvo događanja, u kojima su građani pozvani da se pridruže korisnicima usluga Doma Turnić i Udruge za pomoć ovisnicima Vida. Organizirana je izložba njihovih radova, izrada glazbenih instrumenata, mini živa knjižnica, ulično slikanje, izrada zajedničkog murala i drva života, kao i pričaonica na kojoj se prikupljaju priče žena koje se bore s ovisnošću. Udruga Vida nastavlja sa svojim projektom „Fotkam ti priču“, u sklopu kojeg fotografija tetovaže i prikuplja priče o njihovom nastanku.

Fakultet zdravstvenih studija bit će domaćinom stručnog skupa „Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih”. Posebno zanimljivo bit će predstavljanje nacionalnog edukativnog programa „PoMoZi Da“, koji želi odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnog zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potražiti na traženje stručne pomoći. Naime, istraživanja su pokazala kako 97% odgojno-obrazovnih djelatnika spremno potražiti pomoć za učenike s problemom, ali se njih 70,5% osjeća nesigurno u vlastite sposobnosti pružanja pomoći.

Tijekom MentalFesta na Radio Rijeci će biti emitirana radijska emisija „Tko je ovdje lud“, a u Book Caffeu Dnevni Boravak će u utorak, 18. listopada u 17 sati biti organizirana živa knjižnica, u kojoj će građani moći susresti i postavljati pitanja osobama s teškoćama mentalnog zdravlja. U izlozima Grada Rijeke postavljena je izložba „Oni koji ostaju“, dok će glumačka družina Doma Turnić u četvrtak, 10. listopada u 18.30 sati  u Kalvariji izvesti standup cabaret „Umjetnost i mentalno zdravlje“. Kao i prethodnih godina, Mentalfest okončava svečanošću i proslavom Dana Turnić „Ludo, a moguće“, sportskim igrama, karaokama te natjecanjem u plesu i pjevanju.

Festival organizira Dom Turnić u suradnji s Hearing Voices mrežom zapadnog Balkana, Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Klinikom za psihijatriju KBC-a Rijeka, Filozofskim fakultetom i Fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Medicinskom školom u Rijeci, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Udrugom za pomoć ovisnicima Vida, Udruženjem Prostor, Udrugom za pružanje podrške osobama s mentalnim teškoćama „Podrška“ te Vistom, koja se bavi edukativnim radom i psihosocijalnom podrškom djeci i odraslima.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranska županija, Book Caffe Dnevni boravak, Ri-teatar i Kazalište Kalvarija.

Foto: MojaRijeka.hr

Komentari