Meni u XXL veličinama, vol na ražnju, skulpture od slame i ulazak u Guinessovu knjigu rekorda – Veli Jože dobio prvi festival!

311

Veli_Joze festival

Pod organizacijom Općine Motovun, TZ Motovun i turističke agencije Illustris – travel d.o.o., prvi put u Motovunu, od 4. do 6. srpnja održat će se festival Dani Velog Jože.

“Ovo je primjer dobre suradnje javne uprave i privatnog sektora, u kojoj se kao glavni cilj ističe promocija destinacije, kreiranjem novog kulturno – turističkog proizvoda. Prepoznali smo međusobne koristi od povezivanja i udruživanja jer jedino na takav način možemo stimulirati razvoj kulturnih i turističkih proizvoda općenito. Zajedničkom promocijom i osmišljavanjem doživljajnih komponenti festivala pokušat ćemo posjetitelje „uvući“ u priču. Želimo da od pasivnih promatrača postanu aktivni sudionici i na taj način upoznaju, dožive, razumiju i nauče o divu Veli Jože i Motovunu”, istaknuli su organizatori.

Tijekom trajanja festivala cijeli Motovun se pretvara u pozornicu na kojoj će se odvijati sadržaj osmišljen za svakoga. Od „kulturnjaka“, mladih parova, turističkih grupa pa sve do individualnih turista, strastvenih ljubitelja povijesti, književnosti i kulture općenito te ljubitelja gastronomije. Svatko će na festivalu pronaći sebi omiljeni kutak. Program će se odvijati glavnom trgu i ulicama Motovuna i s početkom u 09:30 sati do 24:00 sati.

Najava festivalu bit će otvaranje izložbe u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin i motovunskom Ljetnom školom zdravlja. Radovi likovnih stvaratelja bit će izloženi u galerijskom prostoru hotela Kaštel u Motovunu.

U suradnji s Pulskom Filmskom Tvornicom stvara se zanimljiv program koji će sigurno pobuditi interes brojne publike i ljubitelja filma. Kroz tri dana festivala odvijat će se Production In (filmski produkcijski maraton) te će se izraditi dokumentarni snimak festivala. Production In je interesantan i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen” u 36 sati. Budući da će na raspolaganju imati kratak vremenski rok od polaznika se traži osnovno filmsko znanje i iskustvo, prethodna priprema ideje za film te razrada procesa snimanja.

festival veli joze

Razvijanjem teme Veli Jože osmišljen je kulturni program festivala koji uključuje Noć literature. Novinar i književni kritičar Davor Šišović, vodit će Noći literature, a među gostima bit će i Krešimir Mišak. U sklopu noći literature predstavit će se prvi prijevod romana „Veli Jože“ na talijanskom jeziku u suradnji s Europskim institutom za prevođenje u Trstu.

U glazbeno-scenskom program predstavit će se ansambl Liberi draconis, koji će svojim glazbenim umijećem prizvati stara vremena. Ono što nas očekuje je renesansa glazba iz notnih zapisa skladatelja koji se rodio u Motovunu, Andrije Motovunjanina. Modna agencija Tijara svojim će nastupom prikazati kolekcije koje nas u potpunosti vraćaju u doba Vladimira Nazora i njegovog diva, dok će nas udruga Čarobnjakov šešir zabavljati predstavama o Velom Joži i mitskim bićima.

Ovogodišnji festival svoju originalnost pokazat će i kroz umjetnički program i to kroz skulpture od slame – Land Art skulpture. Ekipa umjetnika okupljena pod vodstvom magistra kiparstva Nikole Fallera, izradit će diva Velog Jožu, a umjetnici iz Gradska radionica Pula oslikat će zid u samom središtu Motovuna s motivima iz romana Veli Jože.

I za naše najmlađe pripremili smo kreativne i zabavne radionice u suradnji s udrugom Birikina iz Pule, gdje će djeca interaktivno sudjelovati u likovnom izražavanju i pričama o Velom Joži. U sklopu manifestacije organizirat će se izložba dječjih radova osnovne škole Motovun na temu Veli Jože.

Za potpuni doživljaj, uz uprizorenje srednjeg vijeka, posjetitelji će moći saznati što je uistinu jeo Veli Jože. U sklopu gourmet programa pripremili smo vola na ražnju! Kroz sajam starih zanata, i prezentaciju lokalnih proizvoda i novih suvenira, posjetitelj će osjetiti da je došao u grad Velog Jože. U dogovoru sa svim ugostiteljima nudit će se meni Veli Jože koji će naravno biti poseban po svojim XXL veličinama.

I na kraju, velika zanimljivost i inovativnost ovog festivala je ulazak u Guinessovu knjigu rekorda! Učenici Zajednice tehničke kulture Pula svojim su nevjerojatno predanim i vrijednim radom izradili najveću kućicu za ptice. U suradnji s Gradskom knijžnicom i čitaonicom osmislit će se bajka „Kako je nastala kućica za ptice“.

Komentari