Meksikanac predsjednik glavnog žirija Festivala u Cannesu!

32
Alejandro González Iñárritu

Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu predsjedavat će žirijem glavnog programa dugometražnih fikcija, ovogodišnjeg 72. izdanja Međunarodnog Filmskog  Festivala u Cannesu, koji će se održati od 14. do 25. svibnja.

Autor nezaboravnih i nadahnutih ostvarenja “Pasja ljubav” i “Povratnik” s Alfonsom Cuaronom i Guillermom de Torom, čini trio koji od 2013. godine monopolizira “Oscare”.

Hollywood ih od milja naziva, prema kratkom Disneyevom filmu  :”The Tree Amigos”.

Filmaš koji nasljeđuje Almodovara i Cate Blanchett je i započeo međunarodnu karijeru u Cannesu projekcijom prvog značajnog ostvarenja “Pasja ljubav”, koji je bio u službenom programu “Tjedna kritike”, 2000. godine. Zatim je snimio “Babel” 2006. pa “Biutiful” četiri godine kasnije.

Oba u službenom programu, bili su kandidati za Zlatnu palmu. Prvi je dobio Nagradu žirija za režiju. Zadnja redateljeva ostvarenja “Biderman”, snimljen 2014.  i “The Revenant” godinu kasnije, distribuirao je čuveni Fox,  a producirao poznati “Regency”.

Inarritu je dobio “Oscara” za realizaciju, ali ni jedan od njih nije našao put do čuvene, kanske Croisette. Ipak, plodni autor je pokazao prije dvije godine, na jubilarnom 70 Cannesu, privlačnu instalaciju virtualne stvarnosti “Carne y arena”/Ljudsko tkivo i pjesak/. Film stavlja gledatelja u kozu migranta koji prelazi meksičko-američku granicu!

Alejandro Gonzalez Irritu je izjavio da je počašćen i oduševljen povratkom na francusku rivijeru potvrdivši kako sedma umjetnost prolazi venama planete a Cannes je njezino središte!

Prvi put Meksikanac predsjedava “dugometražnim” žirijem, ali više od nacionalne pripadnosti, Inarritu se nametnuo kao idealan kandidat zahvaljujući svom položaju na planisferi filma. Došao s juga pa kultivira bliskost sa hollywoodskim sustavom.

Nadareni filmaš i njegov još nepoznati žiri mogli bi uručiti Zlatnu palmu Quentinu Tarantinu za ostvarenje “Once Upon A Time in Hollywood”, možda Pablu Almodovaru za film “Bol i Ljubav” pa Arnaudu Desplechinu koji je ostvario “Roubaix, osvijetljeni grad” ili autoru “Eme”, Pablu Larainu?!

Džana Mujadžić

 

Komentari