Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

19

Povodom Međunarodnog dana planetarija, koji se obilježava u Astronomskom centru Rijeka tradicionalno od 2010. godine, a pod okriljem Međunarodne udruge planetarija (International planetarium sociaty – IPS), održat će se izvanredni program u subotu, 9. ožujka 2019. godine. Na sam dan manifestacije cijena ulaznice za planetarij bit će prigodnih 10 kuna.

U suradnji s Udrugom Portić/tete pričalice će u predprostoru planetarija u 10 sati održati radionicu za djecu.

U  prostoru digitalnog planetarija u 11 sati na programu je show „Moj prvi pogled u nebo“, u 19 sati kratki show  „Astronomske učionice“i film „Pogled na planete“.

U zvjezdarnici je u 20.30 sati predviđeno promatranje teleskopom (ovisno u vremenskim uvjetima).

Program će se održavati u digitalnom planetariju, jedinom u Hrvatskoj. Posjetitelji će tako moći uživati u filmovima, sinkroniziranim na hrvatski jezik, kao i show programu (interaktivna prezentacija na kupoli promjera 8 metara) koji vode popularizatori astronomije.

U jutarnjem terminu, program je prilagođen djeci (od 4 godine i starijima), a večernji program je za stariju dobnu skupinu i građanstvo. Istovremeno, posjetitelji mogu pogledati izložbu dječjih radova kao i slike umjetnika Borisa Mardešića.

Logo Međunardni dan planetarija

Navedena manifestacija obilježava se u svijetu od 1995. godine s ciljem popularizacije svijeta planetarija i udruživanja strukovnih institucija pod sloganom:

Your Planetarium! Your City! Your Country! / Tvoj planetarij! Tvoj grad! Tvoja država!

Ukoliko se pokaže veća zainteresiranost, bit će otvorene dodatne projekcije u 12 sati, te navečer u 20 sati.

Ulaznice se prodaju u Astronomskom centru Rijeka; Sveti Križ 33, Rijeka; 051/455-700; astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr ili www.mojekarte.hr

Komentari